Norske myndigheter bruker minimum 11 millioner kroner for å hente hjem en mann som har organisert voldtekt og prostitusjon av barn i en pedofiliring i Moldova. Pixabay.

En norsk statsborger i 50-årene ble i 2015 dømt til 24 års fengsel i Moldova for menneskehandel, hallikvirksomhet og medvirkning til seksuell omgang med barn under 14 år i forbindelse med at han rekrutterte barn til prostitusjon. Moldovsk høyesterett opprettholdt dommen samme år.

NTB melder at mannen, som også har russisk statsborgerskap, nå hentes hjem til Norge for å sone ferdig straffen her. Nyhetsbyrået fokuserer blant annet på at mannen må sone 20 år, mens straff for tilsvarende forbrytelse i Norge ville ha vært mellom 8 og 10 år.

I 2016 ba han om å få sone fengselsstraffen i Norge, noe norske myndigheter har gått med på.

I rettsavgjørelsen står det at den maksimale straffen mannen kunne ha fått i Norge for lovbruddene, er på 20 år. I to brev skriver imidlertid Riksadvokaten at straffen i Norge trolig ville ha vært på mellom åtte og ti års fengsel, og i kjennelsen sier tingretten seg enig i denne vurderingen.

Kriminalomsorgsdirektoratet har vurdert muligheten for omgjøring av straffen til norsk praksis, men kom fram til at myndighetene i Moldova neppe ville akseptert overføring dersom straffen omgjøres.

Den norske statsborgeren ble pågrepet  da en pedofil sexring ble avslørt i Moldova. Banden skal ha organisert sexturer til   Moldova, og rekruttert barn som prostituerte. Virksomheten ble avslørt da en involvert italiener forsøkte å voldta en 13 år gammel gutt, fortalte TV2 i 2012.

Hva som er motivasjonen til norske myndigheter for å hente denne forbryteren hit til Norge er uavklart. Det blir uansett ikke billig. Ifølge tall fra Kriminalomsorgen koster et fengselsdøgn rundt 3.000 kroner. Hvis vi anslår at han slippes ut etter 10 år vil kostnaden for skattebetalere ende på rundt 11 millioner kroner. I tillegg kommer eventuelle kostnader til advokater og transport.

Allerede i 2011 ble norske skattebetalere belastet med kostnader på over en milliard kroner i året på utenlandske fanger.

Kjøp Sir Roger Scrutons bok “Svindlere, svermere og sjarlataner” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂