Påtroppende president Joe Biden vil vise handlekraft og kompetanse på første dag i embetet og vil signere 15 presidentordrer i løpet av få timer. Foto: Matt Slocum, AP / NTB

I løpet av de første timene etter at Joe Biden er tatt i ed som USAs president, vil han signere en rekke ordrer om alt fra korona til klima, opplyser staben.

Biden vil allerede onsdag beordre stans i byggingen av Donald Trumps grensemur. Han vil oppheve reiseforbudet fra flere land med muslimsk flertallsbefolkning, og han vil igjen slutte USA til både den internasjonale Parisavtalen for klima og Verdens helseorganisasjon (WHO).

De 15 presidentordrene skal signeres nesten umiddelbart etter at Biden er tatt i ed i 18-tida onsdag norsk tid.

Målet er å reversere mye av Trumps politikk så raskt som mulig. Tiltakene er konsentrert om å gi amerikanere en «umiddelbar lettelse», ifølge påtroppende pressetalsperson i Det hvite hus, Jen Psaki.

Bare to andre presidenter har i nyere tid signert presidentordre på første dag, og begge signerte bare én. Men Biden vil vise en handlekraft og kompetanse som han mener har manglet de siste årene.

Det som ikke er med i de første presidentordrene, er skritt for å inngå en atomavtale med Iran igjen. Trump forlot avtalen, noe som har ført til at Iran har begynt anrike uran med høyere renhet igjen. Biden har lovet å gjenoppta USAs forpliktelser.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂