Michael Gove – regjeringens utvalgte budbringer av dårlige nyheter – sier at den brutale nasjonale britiske lockdown’en vil minst vare frem til mars. Og det avhenger av om de greier å vaksinere 13 millioner mennesker på syv uker. Ut av landets nær 60 millioner, så har man regnet seg frem til at 13 millioner er spesielt sårbare for koronaviruset. Disse består av sykehjemspasienter, de over 80 år, helsepersonnel og de over 70 med kritiske underliggende sykdommer.

Hastigheten på vaksineringen er avgjørende. Med dagens tempo kan vi under 60 år i de nedre riskogruppene se langt etter vaksine:

Sykehusene fylles raskt opp:

 

Downing Street issued a series of slides showing the problem the country faces due to the new variant of the virus - the evidence that apparently forced Mr Johnson into his latest extraordinary U-turn

De store midlertidige Nightingale-sykehusene som ble satt opp til en pris av 221 millioner pund er stort sett blitt stående tomme. Det hjelper lite å sette opp tusenvis av sengeplasser når det ikke er nok leger og helsearbeidere til å jobbe der. Nå er de igjen satt på standby, men med langt mindre kapasitet. De ble satt opp i fjor da ekspertene advarte om minst 500.000 døde i løpet av kort tid. Lokalt her hvor jeg bor vurderte kommunen å bruke en tunnel til lagring av lik (!).

Mange pensjonerte leger og sykepleiere er blitt innkalt til tjeneste i vaksineringen. Men også her kommer byråkratiet og setter en stopper for all sunn fornuft. De ble presentert med en liste på 21 kurs som de må ha oppfylt, deriblant brannsikkerhet, konfliktløsing, forhindring av radikalisering og mangfold. Kanskje ikke typisk ekspertise man trenger for å sette sprøyter? Jeg forstår at jeg helt klart mangler kompetanse på det medisinske felt. Øystein Sundes sang renner meg i hu: «Du må’kke komme her og komme her«.

The Times skrev at de pensjonerte legene var forbløffet over listen over kurs de må fullføre:

Jessica Jones pensjonerte seg for to år siden etter 30 år som allmennpraktiserende lege. Hun var ikke imponert over de nettbaserte kursene hun måtte fullføre:

“Some of it is quite simple and presented in a childlike manner which is deeply patronising. We were asked to do fire training, radicalisation recognition and things that make you wonder if the NHS is really desperate to have us back. Surely we are capable of giving an intramuscular injection. If they’re really desperate, they will make it less ridiculous.”

Skolene er stengt og vil ikke åpne igjen før etter vinterferien. Det meste her er i grunnen stengt. Og du kan kun få gifte deg hvis det er på dødsleiet!

Også studentene må bli hjemme. Hagesenteret holder imidlertid åpent. Vi kommer til å ha de flotteste hagene noensinne etter dette. Fjorårets lockdown på våren satte fres på selv den slappeste hekkeklipper i nabolaget.

Butikkdøden er stor, også her i min lokale by i Wales hvor smitteraten er lav, men hvor det ikke er lov til å ha besøk av noen utenfor husholdningen. Ikke engang ute i egen hage. Hotellene går også konkurs her hvor turismen er livsinntekten. De som eier campingplasser og hoteller legger ut fortvilede meldinger på sosiale medier. Det var min by som plutselig ble verdenkjent da villgeitene slo seg løs i gatene under første lockdown. Spørs om de gidder det denne gangen. Det er ikke lenger noen nyhet med en folketom by.

Sinnet mot de som jobber i det offentlige og kan trygt sitte med hjemmekontor til full lønn er voksende, selv om alle forstår at dette er alvor. Vi får kun lov til å forlate hjemmet hvis vi MÅ gå på jobb, handle essensielle varer (stort sett kun mat), trene utendørs, sykebesøk eller for å gå til lege/tannlege. De som bryter reglene vil først få en bot på 200 pund som så dobler seg opp til 6.400 pund ved gjentatte brudd på reglene.

Britene kan ikke dra på hytta og gå på ski i et nydelig vinterlandskap. På de britiske øyer har vi vind og regn på denne tiden av året. De ender opp innendørs med vin, Netflix, gaming og puslespill. Det er en dårlig tid å være i et haltende ekteskap, ha grinete unger eller enda verre: ha en voldelig person i husholdningen. Noen familier oppdager også at de kan ha det veldig morsomt sammen hjemme. Her er den nå så berømte familien Hoffman på kjøkkenet. Vel verdt å se:

Vi forsøker å holde motet oppe med humor.

Her er en favoritt med Michael McIntyre fra den første nedstengningen. Permittering (furlough) var et nytt ord for britene:

Det har vært mange reaksjoner på ny lockdown:

Kjøp Asle Tojes siste bok her!