En av de tolv demokratiaktivistene som ble pågrepet i august, sitter med tildekket hode i en politibil i Hongkong den 30. desember 2020. Foto: Kin Cheung / AP / NTB.

Ti demokratiaktivister fra Hongkong ble onsdag dømt til opp til tre års fengsel i Kina for å ha forsøkt å rømme til Taiwan.

Tang Kai-yin ble dømt til tre års fengsel og Quinn Moon ble dømt til to år for å ha organisert en ulovlig grensekryssing.

De øvrige åtte fikk sju måneders fengsel for å ha krysset grensa ulovlig, mens to tenåringer blant de tolv som ble pågrepet, ble sendt tilbake til Hongkong der de ble tatt hånd om av politiet.

De tolv ble i august tatt av kystvakten da de forsøkte å flykte fra Hongkong i en speedbåt med kurs for Taiwan. Etter at de ble pågrepet, forsvant de i Kina inntil de dukket opp til rettssaken i Shenzhen.

Medlemmer av de dømtes familier sier de ble nektet tilgang til sine kjære mens de satt fengslet, og heller ikke fikk velge forsvarere for dem. De ble varslet om rettssaken tre dager før.

Da rettssaken startet, samlet flere diplomater fra vestlige land seg utenfor, men de ble nektet adgang.

Blant dem som fikk sju måneder, er Andy Li, en kjent aktivistleder i Hongkong.

En rekke demokratiaktivister har flyktet til Taiwan eller andre land av frykt for å bli forfulgt etter at den nye sikkerhetsloven ble innført i juni.

(©NTB)

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.