Zbigniew Ziobro. Foto Adam Guz / KPRM / Wikimedia.

Polens justisminister Zbigniew Ziobro kunngjorde uken før jul et lovforslag med sikte på å ivareta ytringsfriheten på internett ved å opprette et klageorgan og en spesialdomstol for brukere som opplever sensur.

Plattformer som ikke bøyer seg for domstolens avgjørelser, vil kunne risikere bøter tilsvarende opp mot 1,8 millioner euro, melder nyhetsportalen The First News, som tilhører det statlige polske nyhetsbyrået Polska Agencja Prasowa (PAP).

Justice Minister Zbigniew Ziobro said the aim of the bill was to give internet users the feeling that their rights are protected and that their posts cannot be arbitrarily removed from online platforms.

I henhold til forslaget vil sosiale medier ikke kunne fjerne innhold eller blokkere brukerkontoer dersom det ikke foreligger brudd på polsk lov. Hele klage- og domsprosessen forutsettes å fungere elektronisk og arbeide raskt.

Justisministeren mener sensur på nettet handler om den sterkestes rett:

«Often, the victims of ideological censorship tendencies are also representatives of various groups operating in Poland, whose content is removed or blocked, just because they express views and refer to values that are unacceptable from the point of view of communities (…) with an ever stronger influence on the functioning of social media,» Ziobro said.

Ziobro erkjenner at det noen ganger er nødvendig å fjerne innhold:

«We realise that it is not an easy topic, we realise that on the internet there should also be a sphere of guarantees for everybody who feels slandered, a sphere of limitation of various content which may carry with it a negative impact on the sphere of other people’s freedom,» he said.

Ikke desto mindre mener han at beslutninger om dette bør kunne etterprøves:

«But we would like to propose such tools that will enable both one side and the other to call for the decision of a body that will be able to adjudicate whether content appearing on such and such a social media account really violates personal rights, whether it can be eliminated, or whether there is censorship.»

 

 

Kjøp Asle Tojes siste bok her! 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.