Svenske SD-politikere møttes til webinar med Israel for å lære hvordan de kan bekjempe islamistisk terrorisme. Foto: Stillbilde fra YouTube 

Svenske SD-politikere møttes til webinar med Israel for å lære hvordan de kan bekjempe islamistisk terrorisme. Det mest effektive tiltaket mot islamistisk terror er å fryse økonomiske midler, sier Israel i webinaret «Terrorism in Europe – Lessons learned from Israel», men Sverige fortsetter å finansiere organisasjoner knyttet til islamistiske terrororganisasjoner.

EU-parlamentariker og SD-representant Charlie Weimers mener Europa kan lære av hvordan Israel, til tross for trusler fra islamister på nært hold, har klart å holde landet relativt beskyttet mot innenlandske terrorangrep.

– Det må også sies at Israel har bidratt til sikkerheten i Europa, sa Weimers og refererte til kontinuerlig etterretningsinformasjon om muslimske terroristers planer for handling i Europa.

Flere land, inkludert Tyskland og Frankrike, har forbudt og klassifisert den sjiamuslimske terrororganisasjonen Hizbollah, men Sverige henger fremdeles etter. Det samme gjelder den muslimske hjelpeorganisasjonen Islamic Relief, hvor Tyskland har fryst midler, mens Sverige har økt sitt bidrag. Nylig mottok sistnevnte Martin Luther King Award 2021 fra Sveriges kristne råd.

I den svenske debatten vil eksperter og politikere ofte skille mellom voldelig og ikke-voldelig islamisme.

Den israelske terroreksperten og kriminologen Anat Berko mener at det er vanskelig. Hun sier at selv moskeer og muslimske bevegelser som bare tar til orde for islamistisk budskap, uten vold, kan generere terror.

Berko peker på noen av de muslimske terroristene som fløy inn i World Trade Center:

– De møttes i en moske i München. Det kan påvirke, og ord kan drepe, sier hun.

De nyeste eksemplene er terroren i Frankrike, mener Berko. Terrorangrepene i Nice og Paris er eksempler på muslimske terrorister som har blitt radikalisert i miljøer som ikke nødvendigvis har vært voldelige, men der det islamistiske budskapet sammen med annen påvirkning har ført til terrorisme.

Hun advarte også om at det er mange «sovende» i Europa og Sverige. De «sovende» er radikale muslimer som kan utløses til å bli voldelige og begå terrorhandlinger.

Hva Sverige og andre EU-land bør gjøre for å stoppe ekstreme organisasjoner som ikke er åpenlyst voldelige, er å fokusere på budskap og ideologi i moskeene, sier Berko.

Eli Vered Hazan, utenrikspolitisk talsmann for det israelske partiet Likud, listet opp tiltak for å stoppe islamister i Israel. Det første budet var å fryse bankkontoene til islamister.

– Det er det mest effektive man kan gjøre, ettersom penger er det viktigste verktøyet for all terrorisme, sier Hazan.

Et annet viktig tiltak er å skape støtte rundt tiltakene fra det brede muslimske samfunnet, påpeker Hazan. Det handler om hardt arbeid og at man ikke må gi opp, sier han.

– Håndheve, håndheve, håndheve. Det rettes mye kritikk mot politiet og militæret, men man må ikke la seg påvirke av dette til å bli unødvendig ettergivende.

 

Svenske akademikere og politikere kritiserer skjønnmaling av Islamic Relief

Kjøp Prosessen mot Israel fra Document Forlag!

Kjøp «Den islamske fascismen» av Hamed Abdel-Samad fra Document Forlag her.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.