Musikkprodusenten som bare går under navnet Michel, møter pressen før han skal inn og forklare seg for politiet. Foto: Thibault Camus/AP/Scanpix

Over hele Vesten har opptøyene i USA ført til at den minste vold fra politiets side mot mennesker med ikke-europeiske bakgrunn, risikerer å utløse uante konsekvenser. Nå er det politiet i Paris som får unngjelde fordi de slo en svart mann, helt «umotivert». Byråene ikke så mye som antyder et spørsmål i retning årsak. Alle vet at politiet i et vesteuropeiske land ikke hopper på et menneske uten foranledning.

Men slik fremstiller mediene det. De er nyttige nikkedukker for de som vil ha minst mulig politi. Nylig kuttet Seattle i politibudsjettet og samme kveld ble en sosialarbeider drept rett utenfor bystyresalen. Hun var nettopp den typen som Demokratene mener skal erstatte politiet. Men hun ble stukket ihjel med en Bowie-kniv av en hjemløs som hadde psykiatriske problemer. Når man vet at det er 60.000 hjemløse i Los Angeles forstår man at risikoen øker betraktelig uten politi.

Selvfølgelig er det filming av hendelsen som utløser rabalderet.

Flere franske politifolk er suspendert etter offentliggjøringen av en video som viser at de tilsynelatende uten grunn angrep en svart mann i Paris.

Videoer publisert av nettstedet Loopsider viser hvordan politifolkene lørdag angrep en musikkprodusent kun identifisert som Michel, melder Al Jazeera.

Tre politifolk fulgte etter Michel inn i musikkstudioet og der de skal ha holdt ham fast og slått ham. Politifolkene kastet deretter tåregass inn i studioet. Michel ble så pågrepet og holdt i arresten i to døgn.

Ytterligere ni personer i studiet også ble slått av politifolkene, ifølge Loopsider. Til nettstedet har Michel uttalt at politifolkene også kom med rasistiske utsagn.

Suspendert

Hendelsen har vakt store reaksjoner i Frankrike. Landets innenriksminister Gérald Darmanin har beordret politifolkene suspendert og en etterforskning er igangsatt.

Michel leverte torsdag en formell klage på hendelsen.

– Jeg ble angrepet av dem som skulle ha beskyttet meg. Jeg gjorde ingenting for å fortjene dette. Jeg ønsker kun at disse tre menneskene blir straffet i henhold til loven, sa han da han møtte med journalister utenfor kontorene til politienheten IGPN, melder AFP.

Vil begrense filming

Dette er den andre etterforskningen av politivold i Paris som starter denne uken som følge av videoer. Tirsdag ble politifolk filmet mens de kastet flyktninger og migranter ut av teltene sine.

Samtidig er Frankrikes regjering i ferd med å utarbeide et nytt lovforslag som begrenser retten til å filme politiet. Rettighetsgrupper er bekymret for at dette vil begrense muligheten til å avdekke politivold og holde politifolk ansvarlige. (NRB-

Kjøp julegaver fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.