Staten krever inn mer i gebyrer enn det koster å levere offentlige tjenester. En skjult skatt, mener Riksrevisjonen. Foto: NTB

Å drifte offentlige tjenester i Norge koster skjorta, men betales over skatteseddelen. Likevel håver staten inn 627 millioner ekstra ved å pålegge gebyrer på de samme tjenestene. Riksrevisoren reagerer.

Riksrevisjonen har hatt en gjennomgang av statens bruk av gebyrer, og konklusjonen er at gebyrene er altfor høye. Ifølge Riksrevisjonen er gebyrene i praksis en skjult skatt.

NTB melder tirsdag om hvilke statlige tjenester som har for høye gebyrer.

Riksrevisjonen har kontrollert om staten følger Stortingets forutsetninger for gebyrfinansiering av tjenester som tinglysing av eiendom, registrering i løsøreregisteret og teoriprøven for førerkort. Undersøkelsen viser at staten krever inn for høye gebyrer.

Offentlige tjenester er betalt over skatteseddelen, og staten kan heller ikke forsvare at gebyrene er nødvendige for å dekke høye kostnader.

– Gebyrer på offentlige tjenester skal ikke være høyere enn kostnadene. At vi som innbyggere betaler 627 millioner kroner mer enn det faktisk koster å levere tjenestene Riksrevisjonen har sjekket, er en skjult skatt. Det kan ikke statsforvaltningen pålegge oss, konstaterer riksrevisor Per-Kristian Foss til NTB.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.