I mars 2018 var «Ida», som da kun var 15 år, på fest i Örebro. På festen ble hun voldtatt av to arabiske menn som var rundt ti år eldre enn henne, fortalte hun til venner straks etterpå. Hun sa at hun ble dopet ned med metadon og voldtatt mens hun var i hjelpeløs tilstand. Hun anmeldte saken seks måneder senere og ga navnene på overgriperne til politiet.

Saken ble henlagt uten at de utpekte gjerningsmennene hadde blitt forhørt. «Ida» var fortvilet, sint og opprørt over at saken bare ble henlagt uten videre. Hun begynte å planlegge hvordan hun skulle ta saken i egne hender. Hun ville ha hevn.

I oktober 2019 plinger det i mobiltelefonen til en av de anklagede overgriperne. «Ida» hadde laget en Instagram-profil i navnet Sara og med etternavn og bilde som tydet på arabisk bakgrunn. Hun sendte overgriperen en lokkemelding og fikk straks respons:

«Kan du arabiska?» spør mannen.

«Nja lite, inte så bra, jag är född här», svarer Sara.

Sara flørter med ham, og det ender med at de blir enige om å møtes.

På kvelden 23. november 2019 skal overgriperen og en kompis møte den de tror er Sara og en venninne på Dammvägen i Örebro. De sitter i en bil utenfor et hus og venter.

Google Maps

Overgriperen ser en kvinne i bakspeilet. Det er Ida som kommer. Idet han ruller ned vinduet, tar Ida frem to kniver og går til angrep på ham gjennom det åpne vinduet. Ida rakk å hogge ham rundt ti ganger før kompisen fikk kjørt dem bort fra stedet. Den knivstukne mannen måtte på sykehus, men skadene var ikke livstruende.

Mens alt dette pågikk, hadde Idas mor ringt til politiet.

– Hon stack för ungefär en timme sen, hon är alltså ute efter och ta livet av två killar, forteller den oppskakede moren til politiet.

– Jag har ringt och ringt runt till halva hennes bekantskapskrets och jag får inte tag på henne och this is serious. Hon har varit utsatt för övergrepp av dom här två för ett och ett halvt år sen och hon … Hon har blivit tokig … Eller tokig, hon är frisk men alltså hon eh …

Ida ble pågrepet av politiet en halvtime senere. Hun nekter å forklare seg.

Under forhøret av de to mennene nekter de for at de kjente igjen den unge kvinnen som har angrepet dem. Men 25-åringen som ble knivstukket, innrømmet at han hadde hatt sex med Ida året før, men at det hadde vært frivillig. Det skjedde for øvrig også i hans leilighet.

Politiet fant ingen blodspor på Ida eller noe som forbandt henne med kniven. Örebro tingsrett valgte derfor i juli i år å frafalle anklagen om mordforsøk. Men dommen ble anket til Göta hovrätt som vurderte saken annerledes.  Dagens Juridik.se skriver:

Hovrätten anser det därmed visat att 17-åringen utgett sig för att vara en ung kvinna från Linköping som hette ”Sara” och genom att använda detta alias stämt träff med målsägandena.

Den centrala frågan är dock om det bevisats att 17-åringen var den som utövade våldet mot mannen och om utredningen utesluter en annan gärningsperson.

Flickans mamma ringde ett SOS-samtal bara minuter innan de angripna målsäganden gjorde det, och uppgav att hennes dotter lämnat hemmet en timme tidigare och att flickan ville ”ha hämnd” och döda de två killar som utsatt henne för våldtäkt.

I ett ytterligare SOS-samtal uppgav mamman att hon precis pratat med sin dotter och att denna då sagt: ”Det är för sent”.

Domstolen felte Ida på grunn av historikken på hennes mobiltelefon, samtalene mellom moren og politiet og det faktum at Idas mobil kunne kobles til en mast i nærheten av åstedet.

Ida er nå blitt 17 år og ble dømt til ett og et halvt år i ungdomsanstalt for mordforsøk. Hun er også idømt 130.000 kroner i erstatning til den mannen som hun pekte ut som sin voldtektsmann. Document.no er i besittelse av dommen.

Noen har startet opp en støtteaksjon for «Ida» på gofundme. Katrina Janouch sier at de må være forsiktige så ikke pengene vil gå direkte til voldtektsmannen:

Hej alla som frågat om insamling till hjälten «Ida» som dömts för att ha försökt hämnas på sina våldtäktsmän. Jag har fått flera synpunkter på varför det kan vara kontraproduktivt att direkt samla pengar till henne – eftersom skadeståndet då tillfaller våldtäktsmännen. Ett sätt för flickan som ju saknar inkomst är att låta henne göra en skuldsanering. Det tar fem år, men Ida kommer ju ändå inte att tjäna några pengar de närmaste fem åren. Det är så de flesta gärningsmän gör.

Text från Brottsoffermyndigheten:

”Om gärningspersonen har pengar, inkomst eller någon utmätningsbar tillgång, ser Kronofogden till att brottsoffret får sitt skadestånd. I annat fall redovisar Kronofogden att gärningspersonen saknar betalningsförmåga, dvs. inte har några pengar att betala skadeståndet.”

En annan bra väg är att Ida ställer ett motkrav mot araben eftersom hon lidit skada av det samlag som araben genomförde utan Idas medgivande. Förövaren har erkänt samlaget.

Dock finns en insamling via GoFundMe till Idas förmån. Jag har påtalat problematiken. Jag tänker att pengar ska förvaltas till Ida så hon får dem som plåster på såren. De ska EJ gå till förövarna! Kanske bör de sparas i en fond eller en stiftelse.

 

Expressen     Fria Tider    Dagens Juridik.se

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi selger bøker av Hege Storhaug! Både enkeltvis og som bokpakke til superpris.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.