Fellesforbundets leder Jørn Eggum (t.v) ankommer riksmeklerens lokaler. Foto: Berit Roald / NTB scanpix

Samtlige av partene i busskonflikten har onsdag ettermiddag møtt hos Riksmekleren etter det han selv beskriver som et uvanlig trekk.

Møtet som startet klokka 12, er riksmekler Mats Wilhelm Rulands eget initiativ for å få en slutt på streiken, som nå er inne i sin tiende dag. Streiken er den mest omfattende han har opplevd så lenge han har vært en del av Riksmeklerens meklerkorps, forteller han til FriFagbevegelse.

– Dette er et ekstraordinært tiltak, og det er opp til partene i busskonflikten å komme, sier han.

Tirsdag ettermiddag bekreftet Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Fagforbundet og Norsk Jernbaneforbund på arbeidstakersiden og NHO Transport og Spekter på arbeidsgiversiden at de vil møte hos Riksmekleren.

I forkant av møtet har flere av partene på arbeidstakersiden sagt at de forventer at arbeidsgiversiden har noe å tilby dem.

Det har nå gått ti dager siden det 20. september ble brudd i bussmeklingen. Bussjåfører i Viken og Oslo gikk ut i streik, og store deler av kollektivtrafikken på Østlandet ble rammet.

I helgen ble streiken trappet opp, og ytterligere 4.500 bussjåfører sluttet seg til de 3.800 sjåførene som allerede hadde lagt ned arbeidet.

Striden i busskonflikten handler blant annet om at arbeidstakerorganisasjonene mener at lønnsavstanden fra bussjåfører til industriarbeidere er blitt stadig større de siste årene.

Siste: NRK: Meklingen i busstreiken gjenopptas klokka 14

Fakta om busstreiken:

* Søndag 20. september tok de fire arbeidstakerorganisasjonene Yrkestrafikkforbundet, Fellesforbundet, Jernbaneforbundet og Fagforbundet rundt 3.800 bussjåfører ut i streik etter at meklingen med NHO Transport og Spekter ikke førte fram. Dette stanset nesten all busstrafikk i Oslo og Viken.

* Lørdag morgen ble ytterligere 4.500 bussjåfører tatt ut i streik. Dette gjelder alle organiserte sjåfører i Vestland, Trøndelag, Rogaland og Finnmark, samt store deler av Møre og Romsdal, Nordland og Agder.

* I Nordland er det stans i Lofoten, Vesterålen, Ofoten, Andøya, Salten utenom Kjerringøy og Indre Helgeland.

* I Møre og Romsdal er det stans i bussruter i Fræna, Eide, Midsund og Aukra, samt enkelte avganger mellom Ålesund og Stryn.

* I Agder gjelder det alle busser i Kristiansand og Vennesla, samt Sørlandsekspressen.

* Oppgjøret dekker rute-, ekspress- og turbuss.

* Meklingen mellom partene startet fredag 18. september og hadde frist ved midnatt natt til søndag 20. september. Det har ikke vært kontakt mellom partene siden søndag.

* Riksmekler Mats Wilhelm Ruland har onsdag 30. september klokka 12 invitert partene til et statusmøte hos ham.

* De fire involverte forbundene truer i verste fall med å ta ut samtlige av sine medlemmer. Det vil bety at nesten 12.000 bussjåfører i hele landet legger ned arbeidet.

Kilde: NTB/NHO Transport / Yrkestrafikkforbundet / Fremover / Fædrelandsvennen / Møre og Romsdal fylkeskommune

 

 

Kjøp Klanen her!

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.