Preems raffineri, Lysekil. Foto: Björn Larsson Rosvall/TT NYHETSBYRÅN / NTB scanpix

Styret i det svenske oljeselskapet Preem har besluttet å trekke tilbake søknaden om å bygge ut raffineriet i Lysekil på den svenske vestkysten.

Preem ønsker i stedet å satse på produksjon av fornybar energi ved anlegget, og vil levere inn en ny søknad i løpet av høsten, opplyser selskapet i en pressemelding mandag.

Utbyggingen har vært svært omdiskutert både nasjonalt og lokalt. For få uker siden aksjonerte Greenpeace mot tankskip som var på vei mot raffineriet.

Saken har også vært på nippet til å skape regjeringskrise, ettersom Miljöpartiet var sterkt imot planene og på kollisjonskurs med samarbeidspartiet Socialdemokraterna.

I pressemeldingen nevner selskapet lavere etterspørsel etter drivstoff i kjølvannet av koronapandemien som en av årsakene til at utbyggingen stanser.

– Å avvikle ROCC-prosjektet er en kommersiell beslutning som er basert på en avveining av prosjektets lønnsomhet og tekniske gjennomførbarhet. Beslutningen om å avvikle prosjektet gjør også søknaden om byggetillatelse fra 2016 uaktuell, skriver Preems nyansatte toppsjef Magnus Heimburg.

Utvidelsen var beregnet å koste rundt 15 milliarder svenske kroner og kunne ha økt de årlige utslippene ved anlegget med én million tonn CO2. Det kunne igjen ha ført til en økning i de totale CO2-utslippene i Sverige, i strid med Paris-avtalen.

 

Høsten er lesetid!

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.