Adolph Tidemand (1814–1876)  og Hans Gude (1825–1903)
Olje på lerret, 159 x 115 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Våre to Düsseldorfere Tidemand og Gude begynte sitt samarbeide i 1847, der Tidemand malte mennesker og Gude malte landskapet, i trolig syv utgaver av Brudefærd i Hardanger, hvorav den første varianten (1848) finnes i Nasjonalmuséet i Oslo, fire andre er kjent, mens to ikke lar seg lokalisere, ettersom ordet går.

Av andre samarbeidsprosjekter med Tidemand og Gude kan også nevnes Ligfærd paa Sognefjorden fra 1853, og flere utgaver av Lystringen – et motiv som Tidemand opprinnelig utførte på egen hånd for Oscarshall-serien.

Lystring er en fiskemetode der man lyser ned i vannet – og spidder den arme fisken med en lystergaffel. Dette må følgelig skje på ganske grunt vann. Metoden ble forbudt på 1860-tallet, og er fortsatt totalforbudt i ferskvann, og med sterke restriksjoner i saltvann.

Lystringen ble også reprodusert som litografi i 1854 av Nils Christian Tønsberg (1813-1897).

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.