Adolph Tidemand (1814-1876)
Olje på lerret, 40 x 33 cm, privateie.

Ut fra dateringen kan vi gå ut fra at bildet er malt i Düsseldorf, dit Adolph Tidemand vendte tilbake i 1845, etter et opphold i Norge 1842–45. I løpet av denne perioden gjorde han flere reiser i Norge, og skisserte flittig. Nasjonalmuséet har flere av hans skissebøker i sine samlinger.

Det bør avgjort nevnes at da bildet ble malt, hadde Asbjørnsen og Moes innsamling av norske folkeeventyr pågått i omtrent 20 år, og Norske Huldre-Eventyr og Folkesagn var utgitt i to bind 1845-48. Det er hinsides enhver tvil at Tidemand var godt kjent med Jørgen Moes diktning, som i hans fremstilling av Fanitullen.

Eventyr- og erindringsfortelling finner vi ellers flere varianter av hos Tidemand.

Bildet gikk under hammeren hos Grev Wedels Plass Auksjoner i Oslo den 22. mai 2001. Prisantydningen var NOK 6-800 000, tilslaget falt ved NOK 840 000.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.