Her er The Jimi Hendrix Experience fotografert i 1967 – samme år som de utgav det banebrytende debutalbumet «Are You Experienced». Jimi Hendrix (i midten) er omkranset av bassist Noel Redding og trommeslager Mitch Mitchell. Foto: AP / NTB scanpix

Det er 50 år siden den legendariske gitaristen Jimi Hendrix døde i London, byen der han for alvor skapte seg et navn. Han ble bare 27 år gammel.

Hendrix er blant annet kjent for låter som «Hey Joe», «Purple Haze» og en særegen coverversjon av Bob Dylans «All Along the Watchtower», og hadde en kort, men intens karriere fra 1964 og fram til sin død i 1970.

Hendrix var da i London etter en hektisk turne i Sverige, Danmark og Tyskland, og hadde tilbrakt 17. september med sin tyske kjæreste Monika Dannemann. Dagen etter ble han funnet bevisstløs, og senere erklært død på sykehus. Årsaken er omtalt som en overdose sovemedisin kombinert med alkohol.

Hendrix er på linje med Rolling Stones og Beatles synonymt med 1960-tallets London.

Han ble født i Seattle i 1942 som Johnny Allen Hendrix, og levde gjennom en vanskelig barndom og en periode som soldat. Han kom inn i musikermiljøet da han flyttet til New York i 1964, og spilte her blant annet med Isley Brothers, Little Richard og Ike & Tina Turner.

Det var også her han ble kjent med Linda Keith, Keith Richards’ daværende kjæreste. Den unge modellen og musikkelskeren hadde et bredt kontaktnett, og møtet ble et vendepunkt i Hendrix’ karriere. Keith har senere fortalt historien i et intervju med The Guardian.

Hendrix flyttet til den britiske hovedstaden i 1966 som en ganske ukjent 23-åring. I løpet av få måneder var det store gjennombruddet et faktum, godt hjulpet av Hendrix’ nyskapende spillestil og dramatiske sceneshow der han blant annet spilte med tennene og tente på gitaren.

Leiligheten i 23 Brook Street i Mayfair, der Hendrix bodde mesteparten av perioden i London sammen med sin daværende kjæreste Kathy Etchingham, er i dag et museum.

 

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!