Nytt

Nyheten om opptøyene i Malmø fløy verden rundt. Foto: TT/Scanpix

Urolighetene i Malmö fredag kveld etterforskes ut over dagen lørdag. Den fremtredende imamen Samir Muric har åpenbart ment å skulle sette skapet på rett plass i en uttalelse han kom med i kjølvannet av opptøyene, hvor flere politifolk ble lettere skadet. Han skriver på Facebook at han er imot all form for brenning «av Koranen «såväl som däck och pallar».

Imamen er kritisk til de voldsomme urolighetene i Malmø. Og så skriver han følgende: ”De som agerar så här har ingenting med islam att göra. Deras skrik fyllda med ‘la ilaha ill Allah’ och ‘Allahu Akbar’ är bara uttryck som de inte menar – för hade de verkligen menat det skulle de aldrig ha agerat så här».

Altså – here we go again:
«De som oppfører seg slik som i Malmø har «ingen ting med Islam å gjøre». Sier imamen Samir Muric.

Da lørdagsmorgenen grydde i Malmö så «krigsområdet» slik ut, ifølge Svenska Dagbladet: «Busskurer har krossats, lyktstolpar välts och reklamskyltar förstörts när oroligheter urartade till våldsamt upplopp.

Vid 07-tiden på lördagen berättar Patric Fors, presstalesperson vid polisen i Region Syd, att de arbetar med att få en överblick av vad som har hänt.

– Vi utreder våldsamt upplopp, skadegörelse mot bland annat polisfordon, våld mot tjänsteman och sedan har det varit ett tjugotal bränder på olika platser, säger han».

Bakgrunnen for hendelsene er som beskrevet i Document i dag at «noen» ville stanse et torgmøte hvor dansker fra partiet Stram kurs i Danmark planla å brenne koranen.

.

https://www.svd.se/ratten-nekar-islamprotest

 

Av Einar Kr. Holtet