Trond Giske på mediekonferansen Svarte Natta i Tromsø. Foto: Rune Stoltz Bertinussen / NTB Scanpix

Alt ligger til rette for at Trond Giske nå blir enstemmig innstilt som ny fylkesleder i Trøndelag Ap. Selv advarer han mot for mye personfokus i politikken.

Det er i et sommerintervju med Trønder-Avisa den 53 år gamle Ap-profilen kommer med advarselen.

– På generelt grunnlag synes jeg norsk politikk preges av for mye personfokus og kortsiktige tanker på nærmest uviktige saker. Jeg synes vi skal være mer rause med hverandre på tvers av partiene, ha mer åpenhet og større takhøyde. Så må vi slutte å tenke person og jobbe med det som er viktig: god skole og omsorg og trygge arbeidsplasser i hele Trøndelag, sier Trond Giske til Trønder-Avisa.

Giske vil derimot ikke kommentere opplysningene om at han nå ligger an til å bli innstilt på topp i Trøndelag Ap.

– Jeg sitter helt rolig i båten og lar de som jobber med dette i partiorganisasjonen, få gjøre jobben sin i ro og fred, sier han.

Innstilling

Valgkomiteen i Trøndelag Arbeiderparti legger fram sin innstilling på en pressekonferanse i Trondheim klokka 15.30 mandag.

NTB får bekreftet fra godt informerte kilder i Arbeiderpartiet at Trond Giske der vil bli enstemmig innstilt som ny fylkesleder.

Etter det NTB forstår klarte ikke valgkomiteen å finne en kvinnelig kandidat som var villig til å ta opp kampen mot Giske. Det regnes samtidig som svært sannsynlig at Giske vil få tilslutning som ny fylkesleder når fylkesårsmøtet avholdes til helgen.

Hvem som blir nye nestledere i fylkespartiet, er foreløpig uklart.

Delte meninger

Giske ble tvunget til å gå av som nestleder i Arbeiderpartiet i januar 2018 etter varsler om seksuell trakassering og upassende oppførsel.
Det har siden vært delte meninger internt om Giskes videre rolle i partiet.

Sentralt i partiet er frykten at splittelsen skal vedvare og trekkes inn i valgkampen.

Men det er også håp om at valget av Giske som fylkesleder kan tvinge fram en normalisering, slik at han kan bli satt i arbeid for å vinne velgere fram mot valget neste år.

– Forbausende og trist

Blant dem som reagerer negativt på Giskes comeback i Trøndelag, er Tine Christin Eikevik. Hun er leder i Trondheim Arbeidersamfunn, som er et lokallag i Trondheim Ap og det største lokallaget i Trøndelag.

– Det er forbausende og trist hvis dette er en enstemmig innstilling fra valgkomiteen og man ikke har funnet plass til en av de mange kvinnelige talentene i Trøndelag på topp. Jeg hadde forventet en delt innstilling som i det minste kunne reflektert medlemsmassen på en bedre måte, uttalte Eikevik til NTB søndag.

Fakta om Trond Giske

* Blir innstilt som ny fylkesleder i Trøndelag Arbeiderparti av en enstemmig valgkomité, etter det NTB erfarer. Innstillingen legges fram senere mandag. Valget skjer kommende lørdag.

* Trakk seg som Ap-nestleder 7. januar 2018 som følge av flere varsler mot ham. Varslene var knyttet til seksuell trakassering og upassende oppførsel.

* Partiet konkluderte samme måned med at Giske har brutt partiets interne retningslinjer.

* Giske beklaget sin oppførsel, men framholdt samtidig at det var kommet «grunnløse og falske varsler». Han har avvist anklagene om seksuell trakassering.

* Han er innvalgt på Stortinget for Sør-Trøndelag og har møterett i Aps landsstyre.

* I april 2018 ble Giske utnevnt til partiets mediepolitiske talsperson.

* Giske var leder av AUF fra 1992 til 1996. Han har sittet på Stortinget siden 1997 og har vært næringsminister og kulturminister.

 

Kjøp Halvor Foslis bok her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.