Morten Tyldum poserer ved premieren av filmen «Passengers», en eventyrfilm nordmannen regisserte. Los Angeles, 2016. Foto: REUTERS / Mario Anzuoni /NTB scanpix

Etter åtte år i Los Angeles flytter regissør Morten Tyldum tilbake til Oslo. Han sier at «det ble for mange dumme amerikanere å forholde seg til», og han frykter USA er fortidens stormakt.

Til Aftenposten begrunner han sin pessimisme på vegne av USA slik:

Det brer om seg, det som på godt norsk kalles science denial. Det er så mange som fornekter det opplagte. USA er blitt et samfunn der knapt noen stoler på noe eller noen. Til og med folk jeg til vanlig hører på, kan si ting som: «Bare vent til etter valget, da forsvinner koronaen.» Mange mener at Bill Gates står bak det hele, alt for å lage en vaksine så han kan kontrollere jordens befolkning. Det var ikke til å holde ut.

Tyldum sukker, drar hånden over skjegget som er blitt en anelse grått. Han har fortsatt en ring i hvert øre.

– Jeg leste nettopp en interessant artikkel i magasinet Rolling Stone, det handlet om The fall of an Empire. Portugal, Spania, England, alle har hatt sine epoker. Nå tror jeg USAs tid over, mye har skjedd siden jeg flyttet dit.

Morten Tyldum har laget filmer som Buddy (2003), Falne engler (2008), Hodejegerne (2011) og The Imitation Game (2014), som fikk åtte Oscar-nominasjoner.

 

Bestill Douglas Murrays bok “Europas underlige død” fra Document Forlag her!

 

Kjøp Sammenstøt mellom sivilisasjoner? her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂