Bilde hentet fra Jonathan Lopez på Youtube, i forbindelse med en tidligere lokalvalgkamp. 

I Oregon i USA har den 29-årige politikeren Jonathan Lopez innrømmet overfor politiet at han selv sto bak «det anonyme hatbrevet» han mottok. Brevet var fullt av skjellsord, rasistiske uttrykk og groteske drapstrusler. Men alt var løgn.

Det er Daily Mail som rapporterer om saken. Det hele startet med at den meksikansk-ættede Lopez meldte om at han tidligere i sommer hadde fått et «rasistisk hatbrev» fra en anonym avsender.

Her ble han ettertrykkelig og grovt utskjelt med grove ord og uttrykk, og han fikk han klar beskjed om at mennesker av «hans type» ikke var velkomne i Umatilla County».

«There is no room for people like you here».

Det ble videre vist til hans meksikanske familiebakgrunn, og skrevet at han burde «drepes og dumpes på et jorde eller i en elv». Slike som han egnet seg nemlig best som gjødsel, sto det i det plumpe og usmakelige trusselbrevet som bar preg av å være en eneste lang og stygg utskjelling. Også familien ble truet.

Det hele var signert med følgende:

«Med oppriktig hilsen, USA.»

 

Bilde av det påståtte «anonyme hatbrevet», sakset  fra sosiale medier. 

Den 29-årige politikeren Jonathan Lopez reagerte med å poste bilde av brevet i sosiale medier, noe som fikk stor oppmerksomhet. Slikt skaper som regel både engasjement og sympati, spesielt når det er innvandrere involvert. Lopez representerer Demokratene i USA.  Han er født i Los Angeles, men familien har meksikansk bakgrunn.

Man mandag denne uken opplyste imidlertid politiet at de, på bakgrunn av grundig etterforskning, hadde fastslått at Lopez selv var forfatter og avsender av brevet.

Politiet mener at Lopez har gitt falske opplysninger om dette til både myndighetene og i sosiale medier.

I politiet reageres det sterkt på hendelsen. Politisjef Jason Edmiston sier til  East Oregonian at han er synes det er «kvalmende» at Lopez på denne måten prøver å utnytte de alvorlige spenningene i dagens USA til egen vinning.

Jonathan Lopez på sin side hevder at han bare skrev brevet fordi han ønsket å «skape en debatt om rasisme» i lokalsamfunnet.

Det er uklart hvilke følger dette nå vil få for Lopez. I første omgang risikerer han å bli straffet for falsk anmeldelse.

Men ifølge politiet kan han ha gjort seg skyldig også i andre lovbrudd, ved å fremme usannheter om sin bakgrunn i forbindelse med at han stilte opp i et lokalvalg i Oregon tidligere i år.

«Edmiston said police have learned Lopez may not have served in the U.S. Coast Guard as he has claimed. If a lie, it would be in violation of the 2013 Stolen Valor Act.»

Å lyve om militær og annen offentlig tjeneste anses som en alvorlig sak i USA.

Kjøp bøker fra Document Forlags utsøkte utvalg her!

Finn flere titler på forlagssiden!

 

Støtt Document du også, gi oss et bidrag i sommer!


Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.