Stortinget vedtok i fjor regjeringens forslag om å åpne for dobbelt statsborgerskap. Foto: Erik Johansen / NTB scanpix

Etter at det fra nyttår ble åpnet for dobbelt statsborgerskap her i landet, søkte 26.000 personer om dette i løpet av få måneder.

Dermed økte køen fra 14.000 til 40.000 søkere. Til sammenligning behandlet Utlendingsdirektoratet (UDI) i hele fjor omkring 14.000 søknader om norsk statsborgerskap.

De 26.000 personene som har sendt inn søknad om statsborgerskap i 2020, må dessverre regne med lang ventetid før de får svar, opplyser UDI.

Dette skyldes en kombinasjon av koronasituasjonen, forsinkelser i arbeidet med å automatisere saksbehandlingen, den kraftige økningen i antall søknader og lange ventetider hos politiet.

UDI forventer å starte opp den automatiske saksbehandlingen av søknader fra nordiske borgere i august, og deretter øvrige land fra oktober.

I hele 2019 ble det innvilget vel 13.000 statsborgerskap.

Endringen som trådte i kraft fra nyttår, betyr at nordmenn kan bli statsborgere i et annet land uten å miste sitt norske statsborgerskap. Samtidig må ikke lenger utenlandske statsborgere si fra seg sitt opprinnelige statsborgerskap for å bli norske borgere.

Lovendringen betyr også at tidligere norske borgere, som mistet det norske statsborgerskapet da de fikk statsborgerskap i et annet land, kan få tilbake sitt gamle norske statsborgerskap.

 




Kjøp Klanen her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.