Sakset/Fra hofta

Prinsesse Märtha Louise og sjaman Durek holdt foredrag på Clarion hotell i Stavanger 2019. Til tross for å ha frasagt seg tittelen Hennes Kongelige Høyhet, har Märtha Louise valgt et liv i offentlighetens søkelys. Foto: Carina Johansen / NTB Scanpix

Märtha Louise har gått full woke, og innser sin egen strukturelle rasisme. Samtidig beskylder hun alle hvite for å behandle kjæresten Durek rasistisk, men behandlingen av Durek er tvert i mot et bevis på at nordmenn ser langt forbi hudfarge.

Prinsessen har selv valgt seg en mann som ønsker å posere offentlig, som framstår svært eksentrisk i valg av alt fra klær til partnere av begge kjønn, og som øser om seg med påstander om å kunne sjonglere atomer, kurere kreft med tankens kraft og inneha en kjærlighet større enn universet selv.

Når du klarer å grave fram en gemal som lever av å utnytte folk i sårbare situasjoner, kan du nesten ikke forvente taushet fra omgivelsene.

Det var ikke rasisme da Cappelen Damm trakk Dureks bok «Spirit Hacking».  Det er ikke rasistisk å reagere på uttalelser om at kreft er «selvpåført» og et resultatet at man ikke lenger ønsker å leve.  Ei heller er det rasisme å belyse påstander fra sjamanens tidligere partner om vold, en påstand som for øvrig ble støttet opp under av en politirapport. Et liv i selvvalgt offentlighet er slik – andre personer i offentlighetens interesse har også anledning til å uttale seg.

Når det ikke forblir taust, men både medier og privatpersoner reagerer, handler det om alt annet enn Dureks hudfarge. Det handler om at han framstår som en vaskeekte sjarlatan. Snarere enn å ta det som et bevis på norsk strukturell rasisme, bør prinsessen prise seg lykkelig for å bo i et land der folket reagerer på underlig adferd, helt uten tanke for hudfarge. Det er ingen grunn til å tro at folk hadde reagert mindre på prinsessegemalen om han var bleikfeit i stedet for gyllenfeit. Og godt er det.

Fjols og svindlere kommer i alle farger.

 

View this post on Instagram

Being @shamandurek ‘s girlfriend has given me a crash course in how white supremacy is at play and the way I have consciously and subconsciously thought of and acted towards black people. How I have taken my rights for granted – never looked properly at what racism really is, because it has been comfortable for me that the system is in place. I am not proud of it, but I realize I need to grow into understanding this deeply rooted system to be able to be part of the dismantling of it. I, as a white person, need to grow, educate myself and become better and move from being against racism to being anti-racist. Racism is not just the obvious (which I thought it was), of the openly discrimination, mistreating and killing of black people which is easy and obvious to take a stand against. It is in the details (which I had no idea still existed). It is in the way people shy away from Durek. How friends assume he lies about everything. That he is evil for being kind. The words muttered under their breath, making it perfectly clear to him that he does not have a natural place at the table. People at high places saying “How dare you think I would touch your hand?” when he reached out his hand to say goodnight (pre Covid-19). People thinking they aren’t racist, but don’t know anyone with a different skin color than their own, apart from the people working for them. How it is assumed that Durek is not a good person who actually loves me, but has manipulated me into loving him and keeps manipulating me in our relationship. How he will exploit me financially. The press presents him as a liar, being violent and a threat to my family and myself, sharing scrupulously his X’s story without checking facts, because it supports the belief system already in place about him. THAT IS RACISM! We have both received death threats for being together and have weekly been told that we shame our people and families for choosing each other. The reality of it all is that I love how he holds space for me as a woman, listens to my wisdom and shows up for me and my girls. I love how he shares his wisdom with the world, how he inspires, creates change CONTINUES BELOW IN COMMENTS 👇

A post shared by Martha Louise (@iam_marthalouise) on