Nytt

I mange land jobbes det på spreng i forskermiljøer for å løse koronagåten. Målet er å utvikle vaksine, eventuelt sykdomsdempende medisiner. Et av landene som ser ut til å ha kommet lengst, er Israel. Er det her løsningen skal finnes?

Det er NTB som melder om at Israel kan være i ferd med å gjøre et gjennombrudd i jakten på en mulig medisin mot koronaviruset. Dette hevdes av landets forsvarsminister, Naftali Bennett.

Han beretter ifølge NTB at Israels institutt for biologisk forskning (IIBR) har greid å isolere et viktig antistoff som kan nøytralisere koronaviruset i kroppen.

«Bennet besøkte mandag IIBR, der han ble orientert om «det viktige gjennombruddet», skriver Reuters tirsdag.

Det hele er nokså komplisert, men denne forklaringen er til å forstå:

De israelske forskerne skal ha klart å isolere cellen som lager antistoffet. Dermed kan det være mulig å ta ut det genet som lager stoffet antistoff mot viruset, og bruke det i masseproduksjon av medisin.

Dette er naturligvis en utvikling som er etterlengtet verden over.

Forsker i immunologi Fridtjof Lund-Johansen ved Oslo universitetssykehus sier til VG at dette kan være en god nyhet. Men veien fram til bruk i behandling er ennå lang, framholder han.

«Funnet er absolutt en god nyhet. Dette kan være et kjempegjennombrudd, men det må jo testes på mennesker først», sier Lund-Johansen, som selv jobber med å utvikle antistofftester for å teste personer som har blitt friske av koronaviruset.

Israelske forskere skal også tidligere i år ha vært i søkelyset i forbindelse med et mulig gjennombrudd i arbeidet for å løse virusgåten. Det er uklart om dette tidligere initiativet foreløpig har oppnådd det gjennombruddet man da håpet på. Dette er et uhyre krevende arbeid der mye på plass for at man skal kunne lykkes.

Men nettopp Israel ser ut til å være blant de fremste landene innen forskning på dette krevende feltet.

Det er så langt ikke rapportert fra NTB eller andre om noen tilsvarende prosjekter eller kommende medisinske gjennombrudd i noen av Israels arabiske nabostater.

Foreløpig er det også uklart hvordan «boikott Israel»-aksjonister rundt om i verden vil stille seg til bruken av en eventuell medisin utviklet av Israel.

Kjøp Klanen her!

Det er enkelt å støtte Document – bruk Vipps: