Robert Murdochs australske flaggskip, News Corp, meldte onsdag at de vil stanse trykkingen av rundt 60 lokale aviser. Beslutningen skyldes nedgangen i annonsering som følge av coronaviruset. Avisene vil istedet bli tilgjengelige på internett.

“We have not taken this decision lightly,” uttalte News Corp Australasia Executive Chairman Michael Miller.

“The coronavirus crisis has created unprecedented economic pressures and we are doing everything we can to preserve as many jobs as possible.”

Nedleggingen av papiravisene er en global trend. Mange selskaper har også flyttet sin annonsering til Facebook og Google istedet for direkteannonsering hos avisene. Denne konsentrasjonen av annonsekroner i de to politisk korrekte selskapene er en uheldig utvikling, både lokalt og globalt.

Også i USA ser man at papiravisene nå nedlegges raskt. Gannett, et av landets ledende medieselskaper som blant annet eier USA Today og flere enn 260 andre aviser i USA, meldte mandag at de må kutte i staben, permittere og senke lønningene.

I Canada sier Toronto Star at flere medieselskaper vil gå konkurs i løpet av få uker, med mindre de får hjelp fra staten:

By some industry estimates, many of our major media outlets will fail within weeks. Starved of advertising revenues for years, the COVID-19 pandemic will deliver the final blow, especially for newspapers. And with the government now preparing to spend unprecedented amounts of money, we should be concerned that there will be no journalists left to keep watch.

I Quebec i Canada sier Groupe Capitale Médias at 40 prosent av de 350 ansatte vil måtte gå og at den trykkede versjonen av fem av deres aviser vil bli begrenset til lørdager, fra og med nå.

Også i Storbritannia forsvinner papiravisene. For mange eldre som ikke er brukere av internett, så vil TV bli eneste informasjonskilde. JPI Media, som eier dusinvis med lokalaviser, sier at trykking og levering av aviser blir stanset på grunn av coronaviruset og manglende annonsering. Det er ingen pressestøtte i Storbritannia. I mange hundre lokalaviser har de ansatte fått beskjed om at de kan forvente oppsigelser, permitteringer og lønnskutt.

I Norge sier halvparten av redaksjonelle ledere i avisene at det er aktuelt med permitteringer. Avisen Nordlys har allerede startet permitteringer.

– Jeg har aldri sett maken. Det er en helt unik situasjon som vi aldri har vært med på tidligere, sier medieforsker Erik Wilberg ved Handelshøyskolen BI.

 

lecourrieraustralian.com    Financial Times    Journalisten

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene våre. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.