Nytt

Statsminister Erna Solberg holdt nettmøte i ettermiddag hvor hun svarte på folks spørsmål om koronasmitten. Foto: Tore Meek / NTB scanpix

Et portforbud i to uker vil ikke løse smittesituasjonen, mener statsminister Erna Solberg (H).

Spørsmålet om et portforbud ble stilt da Solberg svarte på spørsmål på en direktesendt video på Facebook.

– Vi vil nok vil nok ikke med en 14 dagers nedstengning få bukt med fremtidig nyoppblomstring, svarte statsministeren.

Hun mener tiltakene som alt er satt inn for å skape fysisk avstand mellom folk, bruk av hjemmekontor og å reise minst mulig kollektivt er viktig for å dempe smittespredningen.

Solberg utelukker imidlertid ikke at det kan komme strengere tiltak.

Kamp om smittevernutstyr
Statsministeren svarte også på spørsmål om mangelen på smittevernutstyr, og avslørte at myndighetene må være forsiktig med å fortelle for mye om avtaler om levering av utstyr.

– Vi må passe på at vi ikke sier for mye før vi er sikker på at vi har det her i Norge fordi det er så stor konkurranse. Noen kan overby oss eller stikke av med utstyr under lasting og lossing, sa Solberg under en direkteoverført «Folkets spørretime» på Facebook søndag ettermiddag.

Trengselen i populære turområder var et annet tema, og en ville vite om det var aktuelt å sende ut Sivilforsvaret for å sikre at smittevernreglene blir overholdt. Solberg antyder at regjeringen vil vurdere å sende ut folk til å «organisere ting på de store turstedene». Hun oppfordrer folk til å komme seg ut for å få frisk luft, men anbefaler turer i nabolaget.

Hun presiserte for øvrig at hytteforbudet også gjelder de som har hytte på Sørlandet.

Vet ikke hvor lenge
Solberg var åpen om at det er helt uvisst hvor lenge de strenge tiltakene vil være på plass.

– Det tror jeg ingen av oss vet. Vi kommer til å fortsette en stund til med strenge krav, svarte hun.

Statsministeren mener tiltakene er nødvendige selv om det går hardt utover økonomien og arbeidsplassene. Hun påpeker at det er viktige for å sikre at helsevesenet har nok kapasitet, ikke bare til å håndtere koronasyke, men også andre som trenger behandling.