Kursrasene er som en stafettpinne som går verden rundt i takt med hvor markedene er åpne. Oslo Børs er intet unntak: Ned 10 prosent. Oljeprisen er med å drive en oljedrevet børs ned. New York falt hele 2.800 poeng ved åpning og automatiske bremser stanset handelen midlertidig.

Verdens markeder er nå i en nedadgående spiral. Rentevåpenet er brukt opp.

Mandag ble det et nytt krakk på Oslo Børs. Hovedindeksen falt fra start og var mandag ettermiddag ned over 10 prosent til 607,31 poeng.

Også oljeprisen har falt kraftig og var ned over 13 prosent ved 13.30-tiden mandag. Et fat nordsjøolje omsettes dermed for 30,1 dollar, den laveste prisen på fire år.

Nedgangen i hovedindeksen startet like etter åpning mandag, med et fall på over 6 prosent.

Oppgangen fra de fire siste årene på børsen forduftet. Sist indeksen nådde et så lavt nivå var sommeren 2016, da indeksen var 611 poeng, ifølge NRK.

Blant de store selskapene har Aker Solutions falt kraftig og var ned 23 prosent i 14-tiden. Norwegian var på samme tid ned nær 15 prosent.

Det skjer etter at handelen fredag endte med en oppgang på 3,8 prosent til 675,08 poeng.

Krisepakke

Mandag kom nyheten om at opposisjonen er enige med regjeringen om en kraftig krisepakke til arbeidstakere og bedrifter her i landet. Det så ikke ut til å ha noen stor effekt på børsen. (NTB)

Det luftes nå at regjeringen vil måtte bryte handlingsregelen.

Selskaper vil begynne å gå over ende.

Oljemarkedet rammes på to fronter om dagen, både av Saudi-Arabias oljepriskrig og den pågående covid-19, slår analytiker Roger Berntsen i Nordnet fast.

– Skulle denne situasjonen vare ved lenge, noe som godt kan tenkes, vil mange av de svakeste spillerne (selskapene) ikke klare seg på egen hånd, skrev han i sin morgenrapport.

Ned i Europa

Situasjonen var ikke stort bedre på de europeiske børsene. I Paris var CAC 40 ned 11,3 prosent ved 14-tiden mandag.

I Frankfurt var nedgangen på DAX 30 nær 10 prosent, og i London var FTSE 100 ned 7,5 prosent. (NTB)

Det var dermed duket for nedgang i New York selv om Sentralbanken kuttet renta med et helt prosentpoeng søndag.

The Dow Jones Industrial Average fell by more than 2,800 points, or 12 percent, at its worst levels while the S&P 500 and Nasdaq Composite were down 10.6 percent and 11.5 percent, respectively. Trading was halted for 15 minutes shortly after the opening bell due to the S&P 500’s decline of more than 7 percent.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.