Bomsjefen i Bergen Trond Juvik. Foto: Jon Ingemundsen / Stavanger Aftenblad / NTB scanpix

Bomsjefen i Bergen Trond Juvik hevet millionlønn fra det offentlige samtidig som han styrte et system for innkreving av skatt i en provins i Kongo.

Før Trond Juvik ble bomsjef i Bergen var han sjef i det privateide selskapet BT Signaal. Selskapet inngikk avtale med provinsen Nord-Kivu i Kongo om skatteinnkreving, melder NRK.

Avtalen var potensielt gullkantet for det norske selskapet: Ifølge kontrakten skulle fem prosent av innkrevd skatt over et visst nivå, gå rett til det private selskapet der Juvik var medeier.

Men også etter at han ble Ferde-sjef jobbet Trond Juvik med det private Kongo-prosjektet – og han jobbet i kontortiden til det offentlig eide bomselskapet Ferde, ifølge datalogger NRK har sett.

Juvik, som altså hadde eierinteresser i BT Signaal, ga to ansatte i bomselskapet tillatelse til å jobbe med prosjektet.

Kongo-prosjektet hadde kostbare datalisenser de ikke fikk brukt, da brukte Ferde penger fra bominnkrevingen på å kjøpe lisensene.

Juvik satt «på kassen» i Kongo-prosjektet, sier en sentral medarbeider til NRK. Prosjektet ble drevet av det samme selskapet som bomselskapet kjøpte datalisensene av, og bomsjef Juvik deltok selv i handelen.

NRK har bedt Trond Juvik om et intervju om saken, men han har avslått. I en e-post viser han i stedet til at selskapet er under gransking, og at han ikke vil svare mens granskingene pågår.

 

Forhåndsbestill Halvor Foslis nye bok til spesialpris her!