Kinesiske Fosun Group var villig til å legge fem milliarder på bordet for å få full kontroll på selskapet, men de andre eierne avslo. Fosuns hovedkvarter i Shanghai. Foto: Shutterstock/Scanpix

Boris Johnson sier den britiske regjering ikke kunne legge 1,7 milliarder kroner på bordet for å redde Thomas Cook fra konkurs. Det ville binde regjeringen til å si ja neste gang et selskap havner i en lignende situasjon.

Hvis regjeringen står der klar til å skrive ut en sjekk, forsvinner risikoen og dermed også ansvaret. Boris sa derfor nei. Regjeringen vil hjelpe til å få strandede britiske turister hjem. That’s it.

Storbritannia vil bistå de 150.000 britiske turistene som er strandet som følge av konkursen i verdens eldste reiseselskap, men det er også alt.

Thomas Cook Group har bedt britiske myndigheter om 150 millioner pund, rundt 1,7 milliarder kroner, for å unngå konkurs, men fått avslag, opplyser statsminister Boris Johnson.

Et slikt bidrag ville ifølge ham skape en «moralsk hasardiøs» presedens fordi andre selskap som kan havne i samme situasjon, da vil forvente samme støtte fra regjeringen.

– Vi må se nærmere på hvordan turoperatørene på ett eller annet vis kan beskytte seg selv mot framtidige konkurser, sier Johnson.

– Man må spørre seg om sjefene i disse selskapene har de nødvendige insentivene for å løse slike tilfeller, legger han til. (NTB)

Kineserne sure

Kineserne var tungt inne i Thomas Cook og de er sure over å tape alle pengene. Fosun Group ønsket en rakapitalisering som ville styrket deres eierandel, men de andre eierne synes det ga dem for mange fordeler.

– Fosun er skuffet over at Thomas Cook Group ikke har vært i stand til å finne en levedyktig løsning på den foreslåtte rekapitaliseringen med banker, store aksjeeiere og andre involverte parter, heter det i en kunngjøring fra det kinesiske konglomeratet.

– Fosuns syn har vært det samme gjennom hele prosessen, men andre faktorer har uheldigvis endret seg. Vi vil få uttrykke vår dypeste sympati med alle dem som rammes av dette, heter det videre.

Fosun la i forrige måned fram en redningsplan for Thomas Cook og tilbød selv å skyte inn drøyt 5 friske milliarder kroner i selskapet.

Dersom de øvrige eierne hadde gått med på planen, ville Fosun, som fra før var største eier, ha sikret seg en eierandel på 75 prosent i Thomas Cooks område for gruppereiser og opptil 25 prosent av flyselskapet.

De øvrige eierne skulle i henhold til redningsplanen ha skutt inn et tilsvarende beløp og ville da ha sittet igjen med 25 prosent av området for gruppereiser og 75 prosent av flyselskapet. Dette gikk de ikke med på.

Fosun Group ble grunnlagt i 1992 og er i dag tungt inne i alt fra eiendom, legemidler og høyteknologi, til gruvedrift, reiseliv og medier. Det kinesiske konglomeratet eier også den engelske fotballklubben Wolverhampton. (NTB)

Thomas Cook er en stor konkurs. Den rammer mange mennesker.

21.000 ansatte i 16 ulike land er sagt opp som følge av konkursen, og 600.000 billetter er kansellert. Flere hundre reisende trenger bistand for å komme seg hjem, blant dem rundt 150.000 briter og nærmere 35.000 fra nordiske land, rundt 9.000 av dem fra Norge.

 

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.