Mohammed Ali Hamadi sonet 19 år i tysk fengsel for deltakelse i kapringen av et TWA-fly i 1985. Han ble benådet i 2006 til tross for amerikanske protester. Marinesoldaten Robert Stethem ble drept av kaprerne og det har USA aldri glemt. Mannen som ble pågrepet på Mykonos er en libanesisk journalist som kaller seg Mohammed Saleh. AP/Scanpix

Gresk politi har pågrepet en 65 år gammel mann som mistenkes for å ha deltatt i kapringen av et passasjerfly i juni 1985.

Politiet har ikke identifisert mannen, men greske medier melder at det er snakk om libaneseren Mohammed Ali Hammadi.

Hammadi ble pågrepet i Frankfurt i 1987 og senere dømt for kapringen. Han ble benådet i 2005 og returnerte da til Libanon.

TWA Flight 847 var på vei fra Kairo i Egypt til San Diego i USA da det ble kapret kort tid etter avgang fra Aten, der det hadde mellomlandet. .

Kaprerne krevde løslatelse av 700 sjiamuslimer som satt i israelsk fangenskap og tvang først flyet til Beirut, deretter til Alger.

Drepte amerikaner

Kaprerne skjøt og drepte den 23 år gamle marinedykkeren Robert Stethem, men løslot etter hvert de øvrige 146 som var om bord i flyet. Det siste gisselet ble løslatt etter 17 dager.

USA mislikte sterkt Tysklands løslatelse av Hammadi og krevde ham utlevert. Tyskland avslo den amerikanske begjæringen om utlevering etter at Hizbollah tok to tyske statsborgere som gisler i Beirut og truet med å drepe dem.

Både Hammadi og de to andre mennene som kapret flyet, Hasan Izz-Al-Din og Ali Atwa, hevdes å tilhøre Hizbollah, noe den libanesiske gruppen har benektet.

USAs terrorliste

Alle de tre står fortsatt på USAs liste over mest ettersøkte terrorister, og FBI har utlovet en belønning på 5 millioner dollar for opplysninger som kan føre til pågripelse av hver og en av dem.

Det er ikke kjent hvordan Hellas vil forholde seg til en begjæring om utlevering av Hammadi, dersom det da virkelig er ham.

Utenriksdepartementet i Libanon opplyser at mannen som ble pågrepet på den greske øya Mykonos torsdag, er en libanesisk journalist som heter Mohammed Saleh.

«Kjøp Hege Storhaugs bok «Islam. Den 11. landeplage» fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.