Når mainstream media melder at Saudi-Arabias oljeindustri er rammet av «droneangrep», blir det noe villedende, siden «droner» i dag helst er forbundet med små, elektriske, firemotors helikoptre som man kjøper i lekebutikker eller på Elkjøp. Det som har rammet Saudi-Arabia, er høyst sannsynlig langdistanse «dronefly», eller mer korrekt langsomtgående cruisemissiler.

Houthi-militsen i Jemen viste frem flere slike, opprinnelig iranske, cruisemissiler, blant annet på iransk TV, 7. juli i år (det er derfor de omtaler Houthi-militsen som «Yemeni Armed Forces»). Denne dagsferske artikkelen fra defense-update.com viser hvor langt Iran har kommet med utviklingen av sine cruise-missiler og droner. Lørdagens angrep på Saudi-Arabia viser til fulle hvilke enorme konsekvenser denne teknologien kan få for hele verdens sikkerhet.

Iran med storsatsing på dronevåpen

Det er ikke bare dronefly som har gått under radaren for norske medier. De sistnevnte har også gått glipp av Irans og deres allierte shia-militsers satsing på militær dronekapasitet: Den 7. juli 2019 arrangerte Ansar Allah (Guds soldater), mer kjent som Houthi-militsen, en utstilling av «hjemmelagde» militære våpen i Jemens hovedstad Sana. Utstillingen gikk under navnet «Martyr Saleh al-Samad» og var oppkalt etter presidenten for Yemen’s Supreme Political Council, som ble drept i et saudiarabisk luftangrep i den vestlige provinsen Hudaydah i april 2018.

Det var under denne utstillingen at houthienes forsvarsminister truet med at det neste trinnet i krigen ville bli et gjengjeldelsesangrep mot Saudi-Arabia.

Det vil bli det største og mest smertefulle, med mindre angriperne ber om fred og avslutter sine militære angrep og okkupasjon mot Jemen og dets innbyggere.

Vi er vant til store ord og tomme trusler fra Midtøsten, men i går smalt det som varslet.

En rekke dronemodeller for forskjellige oppgaver

Utstillingen av dronevåpen inkluderte ballistiske missiler og langtrekkende cruisemissiler i tillegg til ubemannede dronefly, som houthiene (les: Iran) hevder kan endre den militære balansen i forhold til Saudi-Arabia. Blant flere ubemannede farkoster var det særlig disse som vakte oppsikt:

Vingemissilet Quds-1 (Al-Quds er det arabisk-islamske navnet på Jerusalem), overvåkningsdronen Sammad-1 (Uovervinnelig-1) for stor høyde, langdistanse-dronen Sammad-3, kampdronen Qasef-2k (Bombe-1) og Badr P-1 (Fullmåne P-1), et høypresisjons ballistisk missil.

Det har vært uklart om det som ble utstilt 7. juli i Sana, var operative, fungerende våpensystemer klare til å settes inn i aktiv tjeneste. Mange har lenge advart mot faren for at slike våpen skulle utvikles av fattige stater og militsgrupper. De siste 20 årene har det nemlig vært en usynlig revolusjon innen teknologi rundt modellfly og autonome styringssystemer. Dette har gjort at USA allerede har øvd på scenarier hvor bl.a. hangarskip blir angrepet av svermer av små flygende droner. Resultatene og tiltakene rundt disse øvelsene er hemmeligstemplet.

Umulig for to tiår siden, rimelig og driftssikkert nå

Det som Iran og deres houthi-venner har gjort nå, er det jeg fryktet at det relativt teknisk kapable IS skulle gjøre: lage GPS-styrte flygende bomber av modellfly-teknologi, som nå er billig hyllevare i hobbybutikker på internett: GPS-systemer, VR-systemer (virtuell realitet), styringselektronikk,  jetmotorer, kraftige, små stempelmotorer, samt komposittmaterialer kan storhandles for en relativt rimelig penge av hvem som helst.

Det finnes mange i verdens mer avanserte modellflymiljøer som uten enorme problemer kan konstruere en 50 kilos flygende bombe med rekkevidde på 100 kilometer eller mer til under 200.000 kroner. Da kan man jo bare tenke seg hva en fattig stat er i stand til å klare – særlig med hjelp av mektige Iran. Slike våpen er en direkte arv fra Nazi-Tysklands famøse Fieseler Fi 103, bedre kjent som V1-bomben, som var cruisemissilets forløper. Hele 9521 V1 rammet søndre og østre deler av England mellom 1944 og 1945.

Det er denne teknologiske og digitale revolusjonen, som IS aldri tok i bruk, men som Iran og deres proxyer Houthi-militsen og Hizbollah har kastet seg over. Dermed er i prinsippet ingen byer i verden lenger trygge mot droneangrep, for slike dronefly kan bygges små eller store. Sprengkraften vil riktignok være langt mer begrenset enn for V1 og vanlige cruisemissiler, men de er lette å frakte, lette å skjule, og selv om de vil bevege seg relativt langsomt (sannsynligvis under 400 km/t) vil de være ytterst vanskelige å oppdage og skyte ned. Særlig hvis de kommer i en sverm.

En tidlig spekulasjon fra en som kan litt om modellfly og militæret

Følgende påstand er delvis spekulasjon: Det er overveiende sannsynlig at det var var dronefly som rammet Saudi-Arabia lørdag morgen. Ennå vet vi ikke hvor de ble skutt ut fra, men er det riktig, er ikke dette angrepet en fjern, enkeltstående terroraksjon med små dronehelikoptere, og noe som ikke angår oss her i nord. Dette var sannsynligvis et godt koordinert militært angrep med et nyutviklet og rimelig våpensystem. Det varsler en ny epoke i det allerede brennbare Midtøsten. Dermed angår det hele verden, og neste uke vil det ramme deg personlig gjennom bensin- og dieselprisen.