Nytt


Forsvarer Unni Fries etter avhør hvor den drapssiktede Philip Manshaus har erkjent de faktiske forhold. 21-åringen satt i et flere timer langt politiavhør fredag kveld. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix

Draps- og terrorsiktede Philip Manshaus må sitte to uker til i isolasjon. Politiet holder fortsatt muligheten åpen for at han kan ha samarbeidet med andre.

Det kommer fram av kjennelsen fra Oslo tingrett mandag.

– Slik retten ser det, foreligger det også nærliggende fare for at siktede vil forspille bevis om han ikke holdes isolert. Politiet holder fortsatt muligheten åpen for at siktede kan ha samarbeidet med andre om terrorhandlingen. Det er grunn til å frykte at han vil søke å påvirke etterforskningen gjennom andre innsatte om han ikke holdes isolert, skriver tingrettsdommer Jannicke Johannesen.

Varetekt til 9. september

Manshaus ble 12. august varetektsfengslet i fire uker med brev- og besøksforbud, og i tillegg fikk han 14 dager i full isolasjon. Dette er nå utvidet med ytterligere 14 dager og gjelder dermed ut hele den inneværende fengslingsperioden til 9. september.

Observasjon

Den siktede var onsdag i forrige uke gjennom en over tre timer lang psykiatrisk observasjon på politihuset i Oslo. Undersøkelsen skal avklare om det er behov for en fullstendig rettspsykiatrisk utredning. Hensikten er, så langt det er mulig, å avklare hvorvidt Manshaus var strafferettslig tilregnelig da stesøsteren ble drept og han angrep moskeen i Bærum.

– Det er veldig få drapssaker hvor dette ikke blir gjort, har siktedes forsvarer, advokat Unni Fries, sagt til NTB.

Hun tror det vil bli gjennomført en full observasjon, særlig fordi domstolen uansett vil ønske å ha dette utredet.