Robert Habeck, leder av De Grønne i Tyskland, er blitt en mektig mann. På spørsmål om hva han syntes om å bli kalt volksverräter – landsforræder- svarte han at  det er et nazibegrep. – Det finnes ikke noe folk, sa Habeck, derfor er det ikke noe å bli fornærmet over. [CC BY-SA 3.0 de], vom Wikimedia Commons (Bild zugeschnitten)

Den grønne blokken i EU-parlamentet varsler at den ikke kommer til å stemme for Ursula von der Leyen som ny kommisjonsleder tirsdag. Von der Leyen har lagt frem en mye mer ambisiøs miljøplan, om karbonnøytralitet i 2050.

Både i USA og nå EU har de grønne et moralsk overtak som gjør at establishment dilter etter. Det fører til en radikalisering. Sammen med grønn politikk, kommer krav om en mer human migrantpolitikk og kamp mot hvit nasjonalisme. Dette er en cocktail som rommer ideologisk energi. Den har overtatt det Demokratiske partiet innenfra. En lignende svingning er på vei i Tyskland. Det er ikke Alternativ for Tyskland som fosser frem, det er De grønne. Men det bekymrer ikke establishment. Det er med på ferden.

At den radikale fløyen skaper splittelse innad kan gjøre at von der Leyen ikke blir valgt. Det vil i så tilfelle være en lærepenge om å finne en politiker med mer radikal miljøpolitikk. At dette har store økonomiske konsekvenser, synes å drukne.

De grønne i EU-parlamentet varsler at de vil stemme imot tyske Ursula von der Leyen som ny leder av kommisjonen.

Under debatten tirsdag, som skal munne ut i en skriftlig avstemning sent på ettermiddagen, sa De grønnes leder Phillipe Lamberts at kandidatens planer er for «vage».

– Ordvalget ditt er blitt sterkere, men forslagene er fortsatt ganske vage. Du forstår sikkert at vi derfor ikke kan stemme på deg som kommende leder av kommisjonen, sa Lamberts.

Han trakk særlig fram klimauttalelsene og mente at de lå langt under De grønnes forventninger.

Parlamentets ytre høyre-gruppering, som blant annet omfatter 11 representanter fra Alternativ for Tyskland, har også gjort det klart at de ikke støtter von der Leyen.

De store gruppene, som sosialistene og de liberale, har ennå ikke tonet flagg. (NTB)

Sosialister står for velferdsstat. Hvis de også skal bære frem en ambisiøs miljøpolitikk vil det simpelthen være Over evne, og et brudd i statsfinansene vil komme med usvikelig sikkerhet. Det er grenser for hvor mye bompenger og ekstraskatter kan dra inn.

 

 

 

 

Kjøp Mesteren og Margarite av Michail Bulgakov fra Document Forlag her.

Kjøp «Den ulykkelige identiteten» av Alain Finkielkraut fra Document Forlag her.