Microsoft har begynt å advare sine brukere av Edge mobil browser mot såkalte upålitelige nyheter. De har innledet et samarbeid med NewsGuard som leverer advarsler i Edge for iOS og Android.

NewsGuard ble stiftet av to amerikanske journalister; Steven Brill og Gordon Crovitz. De rangerer nyhetssider etter 9 kriterier. Totalt kan nyhetssidene score 100 poeng. Under 60 poeng gir «rødt».

Den automatiske advarselen kommer som en pop-up. Nedenfor er en for Daily Mail, en av Storbritannias største aviser. Daily Mail er ikke imponert over ratingen de er blitt gitt.

«We have only very recently become aware of the NewsGuard start-up and are in discussions with them to have this egregiously erroneous classification resolved as soon as possible,» sa en talsperson for Mail Online.

NewsGuard warning about Daily Mail Online

Foreløpig kan NewsGuard velges bort i browseren til Microsoft, men planen er å gjøre den obligatorisk, erfarer BBC. Brill sier at selskapet hans, som har mottatt investeringer fra markedsføringsgruppen Publicis, har fullført rangering av 2000 nyhetsnettsider i USA og ansetter folk for å lage tilsvarende rangeringer av de 150 største nyhetssidene i Storbritannia. De forventer å ha dette klart i løpet av april.

NewsGuard har ambisjoner om å implementere sitt ratingsverktøy hos flere selskaper. Det kan allerede bli brukt i desktop-versjon i Edge, Chrome, Firefox og Safari.

En utvidet vurdering ser slik ut for nbcnews.com:

InfoWars har fått samme røde rating av NewsGuard som Daily Mail og russiske Sputnik.

Det er vanskelig å få folk til å bruke apper som NewsGuard og det er derfor Microsoft har valgt å bygge det inn i sin egen browser.

The Verge

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.