USAs utenriksminister Mike Pompeo. Stillbilde: Washington Post / YouTube.

World Economic Forum i Davos går i år av stabelen uten fysisk nærvær av amerikanske toppolitikere, men ved hjelp av videokonferanse deltok USAs utenriksminister Mike Pompeo likevel under tirsdagens møte, der han ble introdusert av forumets president Børge Brende.

Etter at Norges tidligere utenriksminister hadde invitert USAs nåværende utenriksminister til å gi forsamlingen et amerikansk perspektiv på globaliseringen, kom Pompeo med noen bemerkninger som var lite egnet til å glede globalistene som er samlet i den sveitsiske alpebyen.

Pompeo konstaterte innledningsvis at velkjente mønstre den senere tiden er blitt brutt. Folk begynner å tvile på at de politiske lederne deres vil dem vel:

It’s interesting times that we live in. Over the past few years, all around the world, voters have tuned out politicians and political alliances that they thought weren’t representing their interests. A few examples of new directions that people have taken: Brexit; the election of President Macron in France; the rise of the Five Star Movement in Italy; Mahathir’s comeback in Malaysia; and of course, Borge, as you referenced, the election of President Donald Trump.

Macron kan i dag virke som et lite velvalgt eksempel i denne sammenhengen, men hans inntreden på den topp-politiske scenen henger sammen med at også de franske velgerne vendte de gamle partiene ryggen, fremfor alt sosialistpartiet, for siden å oppdage at Macron i realiteten var gammel vin på nye flasker.

Mens den politiske klassens globalister anser de fleste av disse utviklingstrekkene som trusler, fremholdt Pompeo at de er en god ting:

In Ohio, Rio de Janeiro, and in Rome, people are asking questions that haven’t been asked, or at least haven’t been taken seriously, in an awfully long time. Is economic globalization really good for me? Are our political leaders adequately protecting us from threats like terrorism? Are they working to secure our national interests abroad?

You all know this: New winds are blowing across the world. The central question is this: Do they signal fair weather or foreshadow a storm? Is this pattern of disruption a force for good or not?

I’d argue that this disruption is a positive development.

Vi er i ferd med å finne tilbake til sannheter som har tålt tidens tann, mener den amerikanske utenriksministeren:

Truths like this: Nations matter. No international body can stand up for a people as well as their own leaders can. Strong borders are key to strong nations. This is how we keep our people safe and protect our sovereignty.

Uten å ta ordet populisme i sin munn, sier Pompeo i realiteten at den populistiske bølgen er bra.

Der de internasjonale institusjonene hevder at politikken som Trump og likesinnede fører både hva angår handel og grensekontroll, hemmer den økonomiske veksten, sier Pompeo nei – tvert imot:

President Trump’s campaign slogan, “Make America Great Again,” was a call to return America to the principles that have made us the most prosperous nation in world history. It was a rejection of trade arrangements that discounted the interests of American workers.

Wage growth is up. This matters to hardworking Americans. Job openings outnumber the number of unemployed for the first time on record. The women’s unemployment rate recently reached its lowest rate in 65 years. Manufacturing – that’s what I did before I entered politics – added 284,000 jobs in 2018, the most since 1997. It was said this couldn’t be done. Small business optimism is at a record high.

Etter sin innledning samtalte Pompeo deretter med Brende om temaer som Kina, Russland, Nord-Korea og Midtøsten.

Men mot slutten gikk samtalen igjen over til å dreie seg om de internasjonale institusjonene, som Pompeo kritiserte skarpt under en særdeles viktig utenrikspolitisk tale i Brussel i desember. Trenger FN og andre organisasjoner reform for å beholde USAs fulle støtte? ville Brende vite.

Pompeos svar var pragmatisk:

What we’re looking for in these institutions is to make sure that they are fit for purpose, that they are achieving ends that are good for the peoples of the countries that are part of these coalitions.

Her ligger den viktigste forskjellen mellom amerikansk og europeisk politisk kultur: I Europa er den politiske klassen et aristokrati som benytter institusjonene til å fremme sine egne interesser. At aristokratiet skal være gjenstand for et kritisk blikk, er uhørt.

Den amerikanske utenriksministeren krever at institusjonene tjener sin hensikt:

The way to preserve these institutions is to make sure that they’re performing in a way that reflects well on the goals that the people of those nations want them to achieve. And if you go back to the place that these institutions were when they were originally created, and then revisit them and say: Does that make sense, whether that’s 70 years on or 25 years on, depending on the institution? Does it work? Is it achieving its ends?

Gjør de ikke det, må vi forandre dem, konkluderte Pompeo, som også hadde en melding med dårlig skjult adresse til de andre NATO-landene:

We need to make sure these institutions have burdens shared correctly amongst them. If you don’t, it’s not just bad for the country that is sharing or carrying too much of the burden, it’s also not good for those who are freeriding, who aren’t participating in a way that’s consistent with their needs from that institution.

Brende antydet at USA kanskje står nokså alene i slike spørsmål. Pompeo lot forsamlingen forstå at USA viser ledelse:

It is the case that sometimes leadership and asking hard questions drives others to be a little concerned. Perhaps they’re not quite ready to stare these problems in the face, but we are, President Trump is. We know that these challenges must be confronted.

Om det er noe som kjennetegner Europa i disse dager, så er det nettopp den manglende evnen til konfrontasjon med tingene som truer oss.

 

Støtt Document

Du kan enkelt sette opp et fast, månedlig trekk med bankkort: [simpay id=»280380″]

Eller du kan velge et enkeltbeløp: [simpay id=»282505″]

Du kan også overføre direkte til vårt kontonummer 1503.02.49981

Vårt Vipps nummer er 13629

For Paypal og SMS se vår Støtt Oss-side.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.