Rundt én av fire nordmenn mellom 18 og 65 år ser mørkt på egen økonomiske fremtid.

Samtidig oppgir rundt én av ti at de bekymrer seg i meget stor grad for hvordan sin egen privatøkonomi vil utvikle seg i 2019, viser en undersøkelse YouGov har gjennomført på oppdrag for Nordea.

– Til tross for at det går bedre i norsk økonomi, frykter nok mange den varslede renteoppgangen og at et dyrere boliglån vil få store konsekvenser for handlingsfriheten i den personlige økonomien, sier forbrukerøkonom Elin Reitan i Nordea.

Har man økt forbruket i takt med rentenedgangen og lagt seg til en kostbar livsstil, kan man få problemer når renten går opp og overskuddet på kontoen skrumper inn, mener Reitan.

Det er de yngste i utvalget som er mest bekymret for privatøkonomien.

31 prosent av de mellom 18 og 34 år svarer at de ikke ser lyst på sin økonomiske fremtid, mot 26 prosent av de mellom 35 og 49 år. Blant de mellom 50 og 65 år er nær én av fire bekymret.

I undersøkelsen kommer det fram at kvinner bekymrer seg langt mer for privatøkonomien enn det menn gjør. Mens 23 prosent av mennene er bekymret, svarer 32 prosent av kvinnene det samme.

Videre frykter innbyggerne på Østlandet endringene i privatøkonomien mest, mens de som er bosatt i de nordligste fylkene er minst bekymret.

Kjøp Alexander Graus “Hypermoral” fra Document Forlag her!

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.