Landsmøtedelegasjonen fra Rogaland KrF oppfordres til å gi plass til flere røde delegater slik at utsendingene representerer fylkeslagets syn.

Fylkesårsmøtet i Rogaland er hittil det eneste som ikke valgte en representativ delegasjon til landsmøtet. 14 av de 15 delegatene støtter et regjeringssamarbeid med høyresiden, mens de som vil forhandle med Ap og Sp bare fikk én delegat. Nå har KrF-ere som tapte slaget, sendt brev til delegasjonen i håp om endre Rogalands stemmegivning på landsmøtet, ifølge Adresseavisen.

Det er Roar Obrestad, Aud Hersvik Gya, Ole Tom Guse, Sverre Hetland og Jostein O. Waage som har undertegnet brevet. De påpeker at de ble nedstemt da de ville velge en delegasjon som forholdsmessig gjenspeilet fylkesårsmøtets ulike syn i samarbeidsspørsmålet. De viser til at delegasjonen ikke er bundet i sin stemmegivning og oppfordrer til at den bidrar til å gjøre den mer representativ og sørge for ytterligere fire stemmer for samarbeid med Ap og Sp.

– Den beste måten å få det til på, er antakelig om det meldes forfall fra tilstrekkelig mange blå til at fire røde kommer inn fra varaplass til fast plass i delegasjonen, heter det i brevet.

Bønn fra Hedmark

Også fylkesleder i Hedmark KrF, Oluf Maurud, har spurt om at delegatene fra Rogaland kan stemme i tråd med resultatet av avstemningen, i en tekstmelding til Rogaland-leder Oddny Helen Turøy. Det skriver Stavanger Aftenblad.

Én av tre på fylkesårsmøtet i Rogaland stemte for å forhandle med Ap og Sp.

Maurud skriver i tekstmeldingen at han mener det er bedre at mindretallet blir bedre representert enn at andre fylkeslag begynner å endre for å «kompensere» det som skjedde i Rogaland KrF. Han skriver videre at han er opptatt av at sluttresultatet oppfattes legitimt.

Turøy sier til avisen at hun ikke kan pålegge delegatene å stemme annerledes enn det de ble valgt på.

– Da måtte vi ha hatt et nytt fylkesårsmøte som hadde sagt noe annerledes. Det kommer vi ikke til å ha. Delegatene våre er valgt på ubundet mandat, men vi har ikke tatt kontakt med noen for å høre om de vil endre stemmegivningen sin, sier fylkeslederen.

Kampen om delegatene

Etter at fylkesårsmøtet i Rogaland valgte å sende 15 blå og bare 1 rød delegat, har de etterfølgende fylkesårsmøtene valgt å sende delegater som speiler meningsforskjellene.

Etter helgens mange fylkesårsmøter er kampen mellom de to fløyene fortsatt svært jevn. 163 av 190 landsmøtedelegater er nå klare. Det ser nå ut til at 72 av delegatene sier ja til et samarbeid med Ap og Sp, mens 65 delegater vil starte sonderinger med Høyre, Venstre og Frp.

Mandag skal lokallagene i Oslo, Vestfold og Akershus velge sine delegater. Østfold er sist ut med sitt ekstraordinære årsmøte tirsdag.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar.