Nytt

Både Hareides KrF og Grandes Venstre faller kraftig på bergensmålingen.

KrF faller til laveste nivå siden 2011 i Bergen, og Ap sliter fortsatt tungt, viser en ny bergensmåling ett år før valget.

Med en oppslutning på 3,4 prosent er KrF nesten halvert i Bergen siden forrige valg, viser en ny måling som Respons Analyse har utført for BT og VG.

Det gjenspeiler situasjonen i bystyret, der to av fire innvalgte representanter har meldt seg ut av KrF.

Også Arbeiderpartiet sliter tungt til tross for en svak økning fra forrige meningsmåling: Bare 26,1 prosent av de spurte ville stemt Ap dersom det var kommunevalg i Bergen i dag. Det er nær 12 prosentpoeng lavere enn ved valget i 2015.

Det betyr at Arbeiderpartiet og dagens byrådspartier KrF og Venstre fortsatt er langt unna flertall i Bergen bystyre. Samtidig befester Høyre sin posisjon som størst i Bergen, med en oppslutning på 34,7 prosent, opp 12,7 prosentpoeng siden kommunevalget i 2015, viser målingen.

Men Høyre er fortsatt avhengige av at Venstre og KrF forlater Ap-samarbeidet til fordel for Høyre ved neste kommunevalg, dersom partiet igjen skal overta byrådskontorene.

Venstre-byråd Erlend Andreas Horn sier til VG at partiet ønsker å gå til valg på et fortsatt samarbeid med Ap og KrF. KrFs byråder snakker også varmt om forlengelse av samarbeidet etter kommunevalget i 2019, skriver avisen.

Sammenlignet med kommunevalget i 2015 får de andre partiene følgende oppslutning: Frp 9,4 prosent (+ 0,7), SV 10,6 prosent (+3,6), Venstre 3,9 prosent (-1,6), MDG 3,4 prosent (-2,6), Senterpartiet 2,3 prosent (+0,3) og Rødt 4,7 prosent (+2,4). Utvalget er på 600 personer og feilmarginen er satt til +/- 2,5-4 prosentpoeng.