Raketten som i 2014 skjøt ned et passasjerfly fra Malaysia Airlines over Ukraina, kom fra det russiske forsvaret, konkluderer etterforskere. Russland avviser dette.

Den internasjonale gruppen av etterforskere (JIT) konkluderte alt i 2016 med at MH17, som var på vei fra Amsterdam til Kuala Lumpur med 298 mennesker om bord, ble truffet av en russiskprodusert BUK 9M38-rakett.

Torsdag holdt etterforskerne pressekonferanse i Nederland og opplyste at raketten kom fra Russlands 53. luftvernbrigade, stasjonert i Kursk i Russland.

Etterforskerne har foretatt «detaljerte analyser av videobilder» og mener å kunne påvise hvordan utskytningsrampen ble transportert de drøyt 500 kilometerne fra Kursk til Donetsk-området øst i Ukraina.

Russland nekter

Det er ennå ikke fastslått hvor den mobile rampen befant seg da flyet ble skutt ned, eller hvem som avfyrte raketten.

Russland reagerer likevel kraftig på JITs konklusjon og skriver i en uttalelse torsdag videobevisene er «fabrikkerte».

– Disse grunnløse anklagene har som mål å sverte vårt land og dets stilling i det internasjonale samfunnet, heter det i en uttalelse fra russisk UD.

– Ikke et eneste rakettbasert luftforsvarssystem fra Russland har noensinne krysset den russisk-ukrainske grensen, heter det videre.

Russland benekter også igjen å ha skutt ned MH17, og anklager ukrainske regjeringsstyrker for å ha stått bak. Russiske myndigheter nekter også for å ha utstyrt de prorussiske opprørerne i Donetsk-området med BUK-raketter.

Opprørerne nekter på sin side all befatning med nedskytingen.

Aktiv rolle

JIT mistenker rundt 100 personer for å ha spilt «en aktiv rolle» under nedskytingen av MH17, men har ikke navngitt noen av dem.

JITs leder, nederlandske Fred Westerbeke, opplyste torsdag at etterforskningen nå er inne i sluttfasen, men la til at «det gjenstår arbeid».

– Vi har i løpet av de siste årene samlet inn mengder av bevismateriale, men vi er ennå ikke klare til å tiltale noen, opplyste han under torsdagens pressekonferanse.

Landene som deltar i etterforskningsgruppen er enige om at en eventuell rettssak vil bli holdt i Nederland.