Kunstbilde

Arkhip Ivanovitsj Kuindzji (1842-1910)
Olje på lerret, 105 x 167 cm, Tretjakov-galleriet, Moskva

Russisk titel: Днепр утром – Dnjepr utrom

Arkhip Kuindzji var født i Mariupol i Ukraina, i en familie med greske aner. Men familienavnet sies å være den tatariske variant av gullsmed, som var hans farfars yrke. I 1855 begynte han som assistent i Ajvazovskijs ateliér i Feodosija på Krim, der han også fikk undervisning av Ajvazovskijs elev Adolf Ivanovitsj Fessler (1826-1885). Men at Kuindzji i sin stil har mottatt sterke inntrykk fra Ajvazovski kan det ikke være noen tvil om. I 1868 kom han inn ved akademiet i St. Petersburg, hvor han ble fullt medlem i 1893. Fra 1870 var han også tilknyttet Vandrer-gruppen.

Som nylig nevnt er det ikke alltid helt sikkert at fotografiske gjengivelser av kunstverk gir en «riktig» gjengivelse. Nå er det vel heller ikke mulig, selv med dagens teknikk, å oppnå et «riktig» resultat, og man må snarere bestrebe seg på et «godt» resultat. Gjengivelsen øverst er hentet fra Tretjakov-galleriets nettsider, mens gjengivelsen under er funnet hos Wikimedia Commons. Uten å se originalen er det umulig å si noe sikkert, men man kan kanskje holde en knapp på galleriets egen gjengivelse. Min egen magefølelse sier at Wikimedias gjengivelse er i mørkeste laget, og har en diskutabel fargebalanse.

Les også

Les også