Svensk politimann på vakt ved politistasjonen i Rosengard i Malmö etter at en bombe eksploderte der 17. januar. Foto: Johan Nilsson / TT via Reuters / Scanpix

Politihusene i Malmö bevoktes nå av politi med maskinpistol og skuddsikre vester. Årsaken er pågående operasjoner mot kriminelle miljøer og flere angrep på politiet den siste tiden.

– Jeg kan bekrefte at det er forhøyet sikkerhet og at politihusene voktes. Det er på grunn av pågående innsats mot kriminelle i Malmö, sier Anna Gøransson i Malmö-politiet til Sveriges Radio.

– Det er en følsom situasjon akkurat nå, sier Gøransson.

Årsaken til bevæpningen er at politiet har satt i gang en større offensiv mot kriminelle miljøer i Malmö, men politiet ønsker ikke å si hva disse operasjonene går ut på.

Gøransson vedgår imidlertid at beslutningen om væpnede vakter på politistasjonene skyldes flere angrep mot politiet den siste tiden.

I oktober i fjor detonerte en sprengladning ved politihuset i Helsingborg, i kort avstand fra Malmö. Inngangspartiet ble smadret.

I desember ble en politibil sprengt utenfor politistasjonen i Sallerupsveien i Malmö.

17. januar detonerte en sprengladning som hørtes over halve byen utenfor politihuset i Rosengård. Politifolk med automatvåpen ble like etter utplassert på strategiske steder i byen.

Det skal ikke være konkrete trusler som ligger bak bevæpningen nå, men en samlet vurdering av sikkerhetssituasjonen i forbindelse med de pågående operasjonene og angrepene på politiet den siste tiden:

Polisen har inte fått något direkt hot men väljer ändå att höja säkerheten kring polishusen på grund av de pågående insatserna.

Væpningen fortsetter på ubestemt tid. Sent søndag kveld opplyste politiet til Sydsvenskan at bevoktningen i hvert fall kom til å vare natten igjennom.

– Den förstärkta bevakningen gäller fortfarande och det kommer vara bevakning hela natten, sa Stephan Söderholm, informatör på polisens ledningscentral.