Kristian Tonning Riise har gått av som leder for Unge Høyre etter at det har kommet flere varsler mot ham om seksuell trakassering. 

Statsadvokaten har bedt politiet om å foreta innledende undersøkelser av en anklage mot tidligere Unge Høyre-leder Kristian Tonning Riise.

Undersøkelsene gjelder påstandene i Aftenposten om at Tonning Riise hadde seksuell omgang med en svært beruset 16-åring på et fylkesårsmøte i 2014. Statsadvokaten i det aktuelle fylket har sendt en henvendelse til politimesteren om å innlede undersøkelser for å se om det er grunnlag for å starte etterforskning, får NTB bekreftet.

Riise har selv kommentert hendelsen med jenta slik overfor Aftenposten:

«Det stemmer at vi begge hadde drukket og at vi hadde sex. Det skulle aldri ha skjedd, og jeg beklager».

Overfor Klassekampen mandag bekrefter han det samme, og legger til: «Utover det kjenner jeg meg ikke igjen i saken slik den er gjengitt i mediene».

Ville ikke anmelde

Høyre har opplyst at det er kommet ti varsler om Tonning Riise, men av hensyn til varslerne har partiet ikke villet kontakte politiet. Likevel har partileder statsminister Erna Solberg (H) sagt at saken Aftenposten skrev om, ville være noe politiet kunne gå videre med.

Til sammen har Høyre mottatt 21 varsler om seksuell trakassering mot i alt tolv personer. Varslene har utløst en omfattende selvransakelse og flere runder med beklagelser fra Høyre-ledelsen.

– Nå må vi rydde opp – og denne ryddejobben skal vi gjøre skikkelig, sa Solberg søndag på en pressekonferanse søndag.

– Alle varslerne kan også selv anmelde sakene, sa partisekretær John-Ragnar Aarset på samme pressekonferanse.

Varslerne har fått tilbud om juridisk bistand, så vel som helsehjelp og psykolog fra partiet.

Satte ned utvalg

Et eget utvalg, ledet av filosof og forsker Henrik Syse, skal evaluere hvordan partiet har håndtert varslingssakene og undersøke hvorfor de ikke ble håndtert bedre.

Mandag sa Solberg til NRK at Tonning Riise ikke ville blitt gjenvalgt som ungdomspartileder eller blitt stortingskandidat dersom hun selv visste om varslene, som først kom i 2013.

– Vi har hatt flere parallelle saker av ulik alvorlighetsgrad som vi har behandlet samtidig. Det har kanskje vært en sovepute for oss, for vi har trodd at fordi det har fungert i andre sammenhenger, så har vi trodd at våre retningslinjer var kjent. Vi har diskutert temaet seksuell trakassering, men vi har åpenbart ikke klart å nå helt gjennom, sier Solberg.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂