Innenriks

Fylkesordfører i Sør-Trøndelag, Tore O. Sandvik (Ap), tar bladet fra munnen: Arbeiderpartiet kan ikke fortsette som før. Partiet må ta alvoret inn over seg. Det kan bare bety et oppgjør med lederen.

– Jeg frykter vi skal gå for en harmonimodell og tro at så lenge alle er venner, så går ting over, sier fylkesordfører Tore O. Sandvik i Sør-Trøndelag (Ap), til Adresseavisen.

Det var surrealistisk å høre medlemmer av sentralstyret forsikre at lederens rolle ikke en gang hadde vært tema på tirsdagens møte. Forsikringene virket ikke å ha kommet fra hjertet. De stemte forbausende godt med lederens ønske: Han ville ikke ha noen diskusjon.

Det er denne «ikke rør-meg»-holdningen som Sandvik tar et oppgjør med, uten å peke direkte på Støre.

Etter valget har venstresiden og mediene vært opptatt av å bortforklare Høyre og FrPs konsolidering. De vil ha det til at venstresiden gikk frem. Aps tilbakegang skyldes distriktsopprør og SV og Røds fremgang. Men dette stemmer ikke, sier Sandvik.

– Sp hadde 15 prosent oppslutning i mai, mens vi lå over 30 prosent, så distriktsopprøret var allerede tatt ut – og vi ville vunnet valget med god margin om det hadde holdt seg, sier Sandvik.

Rødt og SV gikk frem med 100.000 stemmer, men selv med disse ville Ap gått tilbake. Ap må ikke lulle seg inn i en harmonimodell, advarer Sandvik. Men han tør ikke gå frontalt til angrep på Støre.

Alle vet at Støres økonomiske disposisjoner ble en mediemessig katastrofe, ikke minst fordi han ikke informerte nære medarbeidere, og  ikke la alle kort på bordet da storyene sprakk.

Opinion ble vitne til en Ap-leder som oppførte seg som en av gutta fra «Åsen». Sleipinger har folk som Thorbjørn Berntsen kalt disse. Nå var det deres egen leder.

Sandvik liker ikke de som ga Trond Giske skylden i VG onsdag. Sandvik vil ha et ærlig oppgjør med sak, ikke person. Men det ene er umulig uten det andre, det vet alle med politisk erfaring.

Men først må vi finne ut hva vi skal gjøre – ikke hvem som skal gjøre det. Det er ingen vits i å først bytte ut ledelsen, dersom den nye ledelsen gjør akkurat det samme som den gamle. Nå må politikken i sentrum.

Det er sterke krefter som mener forklaringen på Aps svake resultat er politisk: De vil legge Ap lenger mot venstre. Men også det kan bli en vandring i skyggenes dal. Hvis Ap forsøker seg på en Jeremy Corbyn vil partiet tape. Da måtte de hatt en karismatisk leder, men noen slik er ikke mulig å få øye på.

Støre forsøkte å forene to sider: Den moralske og den økonomisk pragmatiske. En ny leder som velger moralismen og går sammen med Rødt, SV og MDG vil ikke ha en sjans. Disse partiene vil skru igjen oljekranene. Det kan fagbevegelsen aldri gå med på. Det vet Støre.

Ap-ledere slår ring om Støre.

Sandvik forsøker å si at de må orke å ha det vondt for å bli ferdig med nederlaget.

Men så lenge ikke Støre finner seg i at noen trår ham for nære, er ledelsen låst og går ned med skuta.

Støre skal nok alltids klare seg.

 

https://www.aftenposten.no/norge/politikk/i/mAE30/Ap-topp-Tore-O-Sandvik-tar-et-hardt-oppgjor-Ap-har-havarert-Vi-kan-ikke-fortsette-som-for–