Jens Juel (1745-1802)
Olje på lerret, 79,8 x 99,1 cm, National Gallery, London

Det er ikke sikkert at Rousseaus idéer om Tilbake til naturen spilte noen rolle for Jens Juel, men flere av hans portrettmodeller er gjengitt i landskap, som i det store bildet av Niels Ryberg med hund, sønn og svigerdatter i Statens Museum for Kunst i København. Joseph Greenway er plasert (med hund) i et landskap – men han er iført by-klær etter tidens mote, sogar med knebukser, på engelsk breeches (og på fransk culotte, som de franske revolusjonære få år etter at bildet ble malt, identifiserte med l’ancien regime – gamle-styret, og nektet å bruke. I steden brukte de lange bukser, og ble kalt for sans-culottes – i.e. uten knebukser).

På en nettside om Exeters historie, finner vi denne ikke spesielt gode gjengivelsen av et Greenway-portrett – muligens kopiert etter Juel.

National Gallerys nettsider opplyses det at Joseph Greenway var født i Devon, og skapte seg en formue som kaptein i Asiatisk Kompagni. Han ble dansk statsborger i 1785. Men allikevel fungerte han som sheriff i Exeter fra 1802 til 1803, og borgermester fra 1804 til 1805. I 1821 er han registrert som både konkurs og død. Man antar at bakgrunnen for portrettet er et gods nord for København, som tilhørte en av hans venner.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂