Den tyske dommeren Robert Seegmüller sier at det tyske rettsapparatet er i ferd med å knele under alle ankesakene til asylsøkerne. Situasjonen er dramatisk for domstolene, sier han. -Vi er strukket til bristepunktet.

Allerede i januar i år advarte den samme dommeren om hva rettsapparatet hadde i vente. Et stort antall syrere begynte å saksøke staten for å få familiegjenforening. Og fordi saksbehandlingen tok for lang tid.

I mars 2016 introduserte den tyske regjeringen nye asyllover. De inkluderte en ny lov som ga mange flyktninger fra Syria midlertidig beskyttelse istedet for asyl. Den midlertidige beskyttelsen gis til de som ikke kan vise til at de var personlig forfulgt. Kun de som er politisk forfulgt gis asylstatus.

Tidligere fikk syriske flyktninger spesiell behandling som vanligvis besto i asyl. Men dette forandret seg med den nye loven. Nå får de ett års oppholdstillatelse før de må søke på nytt. For asyl er denne perioden tre år. Men den andre viktige forskjellen var at syriske flyktninger med midlertidig beskyttelse må vente to år før de kan hente resten av familien til Tyskland.

Resultatet av denne omleggingen er et skred av klagesaker som skal føres for retten. Det er tyskerne som betaler for dette også, naturligvis.

Dommer Seegmüller sier at dette ikke kan fortsette. Det er ikke nok dommere, nok personale, nok rettssaler eller nok IT-personnel for å håndtere denne rettslige tsunamien.

Daily Mail   Tagesschau   DW

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂