Nytt

Lamin Samateh (37) ønsket kvinnen dømt for rasisme i retten, og avslo derfor å møte henne i konfliktrådet. (Foto: Privat)

En kvinne i 30-årene anker dommen på 14 dagers betinget fengsel og en bot på 10.000 kroner som hun fikk for å ha kalt en mørkhudet mann for «neger».

Kvinnen ble dømt i tingretten i Skien, ifølge NRK. Retten mener hun brukte ordet «neger» på en nedsettende måte. Hendelsen skjedde på en kebabrestaurant i Porsgrunn i desember i 2015. Kvinnens forsvarer, advokat Bjørn Nærum, sier til NRK at dommen er streng, og at det er en forskjell mellom hva retten dømmer kvinnen for å ha sagt, og hva hun selv mener at hun sa.

– Det er også litt upløyd mark for hvor grensen går for diskriminerende ytringer og når det er straffbart. Det er klart at noe er uhøflig å si, men her snakker vi om når noe er straffbart, og det er uklart hvor grensen går når det gjelder dette, sier han.

Fornærmede i saken, Lamin Samateh, er fornøyd med dommen.

– Jeg synes dommen er god, og den må få folk som er som henne til å lære å bli bedre, sier han.

Grunnlaget for dommen er at kvinnen flere ganger skal ha sagt «jævla neger, jævla nigger» til Samateh, i nærvær av flere kunder på kebabrestauranten. Retten mener kvinnen bagatelliserer det som skjedde, men at det ikke er noen tvil om at hun angrer sterkt på det hun sa.

I forbindelse med at Samateh anmeldte kvinnen uttalte språkprofessor Finn-Erik Vinje seg til Dagbladet. Han stilte seg uforstående til at ordet «neger» endte som straffesak.

– Sindige folk er ikke opptatt av sånt. Det er drøyt å gå til retten med dette, sier språkprofessoren til Dagbladet.

Vinje sa at «neger» har en nøytral betydning, på samme måte som «sigøyner».

I 2014 ble en Stavanger-mann dømt for å ha ropt «Det er altfor mange negere, jeg hater negere» på byen, ifølge Stavanger Aftenblad. På den annen side ble en mann frikjent i Oslo tingrett for å ha sagt «Jævla neger, jeg skal ta deg» til en billettkontrollør på T-banen – fordi han selv var mørkhudet, ifølge TV 2.

 

NRK: Kvinne dømt for å ha brukt «neger» på nedsettende måte