Kunstbilde


Diego Rodríguez de Silva y Velázquez (1599-1660)
Olje på lerret, 60 x 103,5 cm, National Gallery, London.
Spansk titel: Cristo en casa de Marta y María

Blant de mange store kunstnere Spania har fostret, er nok Velázquez blant de fremste. Han var primært hoffmaler, men nølte ikke med å gjengi motiver fra sin samtids dagligliv. Dagens bilde er mer enn en anelse gåtefullt. Feltet til høyre viser uten tvil Jesus på besøk hos Martha og Maria – men er det et bilde i bildet, eller en åpning i veggen? Vi ser en strevsom ung dame i ferd med å tilberede fisk, og på bordet kan vi se både hvitløk, tørket capsicum («spansk pepper») og egg, samt en krukke som muligens inneholder olivenolje. Er hun i ferd med å tilberede aioli (krydret majones) til fisken? Og hva er det den eldre damen forsøker å fortelle henne? At hun i alt sitt strev ikke må glemme det åndelige? De to damene finner vi for øvrig også som modeller i andre av Velázquez’ malerier. Hørte de til hans tjenestefolk?

National Gallery har en egen side om bildet, om enn med noe sparsomme opplysninger. Den engelsk-språklige Wikipedia-artikkelen er førsteklasses, og kan anbefales på det varmeste.

Teksten finner vi i Lukas 10, 38-42 (DNB 1930)

Og det skjedde mens de var på vandring, at han kom til en by, og en kvinne ved navn Marta tok imot ham i sitt hus. Og hun hadde en søster som hette Maria; hun satte sig ved Jesu føtter og hørte på hans ord. Men Marta hadde det meget travelt med å tjene ham; hun gikk da frem og sa: Herre! bryr du dig ikke om at min søster har latt mig bli alene om å tjene dig? Si da til henne at hun skal hjelpe mig! Men Jesus svarte og sa til henne: Marta! Marta! du gjør dig strev og uro med mange ting; men ett er nødvendig. Maria har valgt den gode del, som ikke skal tas fra henne.

 

Martha og Maria nevnes også i Johannes-evangeliet, der det opplyses at byen var Bethania og at deres bror het Lazarus.

Les også

Les også