Kunstbilde


Ludvig Karsten (1876-1926)
Olje på lerret, 125 x 178,5 cm, Nasjonalmuséet, Oslo

Som antydet er bildet en kopi – eller kanskje snarere en fortolkning – av et maleri fra rundt 1630 av den spanske maler José de Ribera (1591–1652). Dette bildet er nå i Louvre i Paris

NTs mest detaljerte beretning om Jesu gravleggelse finner vi kanskje i Johannes 19, 38-42 (DNB 1930).

Men Josef fra Arimatea, som var en av Jesu disipler, dog lønnlig, av frykt for jødene, bad derefter Pilatus at han måtte ta Jesu legeme ned; og Pilatus gav ham lov til det. Han kom da og tok Jesu legeme ned. Men også Nikodemus kom, han som første gang var kommet til ham om natten, og han hadde med sig en blanding av myrra og aloë, omkring hundre pund. De tok da Jesu legeme og svøpte det i linklær med de velluktende urter, således som det er skikk hos jødene ved jordeferd. Men på det sted hvor Jesus blev korsfestet, var det en have, og i haven en ny grav, som aldri nogen var blitt lagt i; der la de da Jesus, fordi det var jødenes beredelses-dag; for graven var nær ved.

Arioso og arie Am Abend da es kühle war – Mache dich, mein Herze rein fra Johann Sebastian Bachs Matthaeus-Passion.

Les også

Les også