Karl Uchermann (1855-1940)
Olje på lerret, 27 x 37 cm, privateie.

Det er ikke oppgitt når bildet er malt, men vi vet at en tidlig variant, som nå befinner seg i Trøndelag Kunstgalleri, ble malt rundt 1874. Dette eksemplaret ble lagt ut på auksjon hos Bruun Rasmussen i København den 31 mai 2016. Antydet pris var mellom 20 0g 30 000 danske kroner, men det endte med 13 000 (det hadde kanskje blitt høyere bud i et norsk auksjonshus).

Hvalpen til høyre er godt kjent fra de mange versjoner (og ikke minst reproduksjoner) av hvalpen og spurven ved matfatet. En variant av motivet (etter mitt skjønn ikke spesielt god) oppnådde NOK 38 000,- hos Grev Wedel i Oslo i 2003.

Forståsegpåere innen «kunst-institusjonen» omtaler gjerne Uchermanns bilder noe nedlatende, men ikke desto mindre var han meget populær både i sin samtid og i ettertiden.

Les også

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂