Kunstbilde

russians_at_navarino

Ivan Konstantinovitsj Ajvazovskij (1817-1900)
Olje på lerret, 234 x 172 cm, Marineakademiet, St. Petersburg.

Ivan Ajvazovskij født Hovhannes Aivazian av armenske foreldre i Feodosija ved Svartehavet, ble ganske raskt Russlands internasjonalt best kjente maler, spesielt for sine marinemotiver.

Slaget ved Navarino fant sted den 20. oktober 1827, i forbindelse med den greske uavhengighetskrig 1821-32. Her slo en britisk/fransk/russisk flåtestyrke den tyrkiske marinen godt og grundig. Dette skulle bli det siste store sjøslag der det bare deltok seilskip av tre. Det skadede skipet i forgrunnen har det røde tyrkiske flagg med halvmåne, de russiske et hvitt med blått Andreas-kors.

I løpet av sitt liv mottok Ajvazovskij flere høye dekorasjoner, deriblant to tyrkiske, i 1858 og 1874. Men da han på 1890-tallet fikk høre at sultan Abdul-Hamid II (1842-1918, sultan fra1876, avsatt i 1909) hadde satt i gang massakrer på armenere og andre minoriteter i det osmanske riket, anmodet han den tyrkiske konsul i Feodosija om å fortelle Deres blodtørstige herre at jeg har kastet medaljene jeg ble tildelt, her er båndene, send dem til ham, og om han ønsker det, kan han kaste dem i det havet jeg har malt!

Les også

-
-
-
-
-
-