Sakset/Fra hofta

Bildet: Vestbredden, Calais eller en svensk by? Bildet er det samme: Sinte muslimske unge menn gjør opprør. Bildet er faktisk fra byen Roszke, på grensen til Ungarn, på ettersommeren 2015, da det ble klart at grensene ville bli stengt.

I den svenske byen Örebro var det store opptøyer natt til søndag, men hendelsen har knapt blitt nevnt, meldingen fra NTB ble etter det undertegnede har sett, kun delt av TV2, Dagbladet og kommentert i NRK-Dagsnytt k 0900.

Ifølge NRK angrep ca 30 maskerte menn, bevæpnet med stokker og golfkøller politiet i Örebro. Store politistyrker, inkludert et helikopter, ble sendt til byen. Samtidig skriver TV2 at politiet ble angrepet med brannbomber og stein.

Aftonbladet melder at politiet fikk kastet murstein mot seg, da de skulle hjelpe en to år gammel gutt som var falt ut av vinduet i tredje etasje i byen Uddevalla:

Det var vid 17.30 tiden på fredagseftermiddagen som polisen ryckte ut på ett larm om att en tvåring fallit från ett fönster i stadsdelen Tureborg. När polisen lämnar platsen utsätts de för stenkasting och en stor betongklump träffar polisbilens ena sida.

-De hann se skuren av sten som kom mot bilen och hann bromsa innan de träffades, så det har gått bra, berätter Stefan Lång, inre befäl vid Uddevallapolisen för Aftonbladet under fredagskvällen.

Han tillägger dock att stenkastning mot blåljuspersonal är ett återkommande problen på flera håll i Sverige men at det hittills är uvanligt i Uddevalla.

-Men vi har de senaste veckorna haft liknande händelser 2-3 gånger i olika bostedsområden i Uddevalla, säger han.

En fullstendig hjelpeløshet

I samband med de seneste hendelsene i Uddevalla har politiet publisert et innlegg på sin Facebook-side, der de ber befolkningen om hjelp til å identifisere den eller de som hev betongklossen. De skriver at dersom denne utviklingen fortsetter, kommer de kanskje ikke til å klare å ta seg inn til de som behøver hjelp, og skriver i innlegget:

Dette måste upphöra

Det som skjer i Sverige minner om en intifada, det er ikke ordinære ungdomsopptøyer vi er vitne til, og de kommer til å eskalere så lenge de blir møtt med politisk avmakt. En melding på Facebook er muligens så nær en kapitulasjon det er mulig å komme, uten å legge våpnene helt ned, og den manglende responsen hos politikere viser oss at de ikke har til hensikt å foreta seg noe. Det hele tyder på en fatalisme med tilhørende tro på at alt vil gå godt til slutt, for «våre verdier er jo de beste».  Hva som skjer den dagen politiet ikke klarer å slå ned opptøyer lik de som fant sted i Ørebro, bør en helst ikke tenke på, hvis en har til hensikt å bevare nattesøvnen.

For øvrig ble flere biler stukket i brann, både i Malmø og i Stockholm natt til søndag, men det er åpenbart ikke mer enn det bør være.

Når store opptøyer i en svensk by ikke avstedkommer flere kommentarer enn de vi har hørt, vet vi at vi har kommet langt i en prosess der endestasjonen ikke er et blivende sted.