Nytt

Erdogan fortsetter å sette tommelfingeren i øyet på EU. Søndag sa han at han er klar til å gjeninnføre dødsstraff, hvis folket og nasjonalforsamlingen vil det.

EU har gitt klar beskjed om at dødsstraff er en no-no. Da bortfaller utsiktene til medlemskap.

En million mennesker møtte frem markeringen på Yenikapi-plassen som hadde overskriften «demokrati og martyr-paraden».

Paraden var en eneste hyllest, for ikke å si dyrkelsen, av Erdogan.

Banners in a sea of red Turkish flags read «You are a gift from God, Erdogan» and «Order us to die and we will do it». It was the first time in decades that opposition leaders joined a rally in support of the government, with pockets of secularists, nationalists and others alongside his core Islamist supporters.

Når man vet med hvilken aggressivitet utrenskningene skjer, er det rart at opposisjonen fortsatt spiller med. Det kurdiske partiet HDP fikk ikke være med.

Erdogan said he would approve the restoration of the death penalty if parliament voted for it, a move which would sink any hopes of European Union membership. Shrugging off EU concerns, he said much of the rest of the world had capital punishment.

Erdogan er velkjent med EUs krav, men han bryr seg ikke om dem. Han skal til Petersburg for å møte Putin tirsdag og kaller allerede Putin «Vladimir».

«At the talks with my friend Vladimir, I believe, a new page in bilateral relations will be opened. Our countries have a lot to do together,» Erdogan told the TASS news agency in an interview published on Sunday.

Forholdet til EU er ekstremt dårlig. Leder av Fridemokratene sammenlignet kvelingen av kuppforsøket med Riksdagsbrannen. Tyrkere forstår det som at de sammenlignes med nazister. De har allerede et folkemord på den nasjonale samvittigheten som de ikke vil vedkjenne seg.

In comments published on Sunday, the leader of Germany’s liberal Free Democrats said he saw parallels between Erdogan’s behavior and the aftermath of the Reichstag fire in 1933, portrayed by the Nazis as a Communist plot against the government and used by Adolf Hitler to justify massively curtailing civil liberties.

 

Det rare er at de to opposisjonspartiene fortsatt henger med. De støttet Erdogan kuppnatten.

«Erdogan has been brutal and unfair to us in the past, but I believe he has now understood the real importance of the republic’s values,» said Ilhan Girit, 44, a musician and CHP supporter, carrying a flag of Mustafa Kemal Ataturk, founder of the modern secular republic.

Det kan virke som om opposisjonen lider av kollektive vrangforestillinger:

The leader of the main secularist opposition, Kemal Kilicdaroglu, said a «new door of compromise» had been opened and that politics must be kept out of the mosques, courthouses and barracks. «There is a new Turkey after July 15,» he said.

http://www.reuters.com/article/us-turkey-security-idUSKCN10I0CZ?il=0