Portrait_de_madame_de_Verninac_by_David_Louvre_RF1942-16_n2

Jacques-Louis David (1748-1825)

Olje på lerret, 145 x 112cm, Louvre, Paris

Portrettmodellen, Henriette de Verninac (1780-1827), var en eldre søster (muligens halvsøster) av maleren Eugène Delacroix (1798-1863). Bildet er signert på latin David fecit anno Septimo – David utførte år syv (av den franske revolusjon).

David var på sett og vis den franske revolusjonens hoff-maler, og som leder for Akademiet fikk han en meget stor innflytelse på den senere utvikling av fransk malerkunst. Enkelt sagt gikk man fra rokokko til klassisisme, og søkte tilbake til hellenistiske og romerske forbilder både motiv- og stilmessig. Dagens bilde er i så måte et skoleeksempel. Klesdrakt og frisyre. samt stolen hun sitter på, er inspirert av den klassiske antikk.

Men klassisismen ble ganske raskt avløst av romantikken, hvor Delacroix skulle bli en av de fremste av de franske malere. Skal man være streng, fremstår bildene fra David og hans skole nærmest som fargelagte tegninger, men hos Delacroix, og for den saks skyld også Géricault (1791-1824) blir farge og penselføring kanskje de viktigste elementer.

Vi i Document ønsker å legge til rette for en interessant og høvisk debatt om sakene som vi skriver om. Vennligst les våre retningslinjer for debattskikk før du deltar 🙂